Zelený okruh Prokopským údolím

Kolo Aktuálně
7. 12. 2016 Adéla Nováková
vymenit obr.
vymenit obr.

Smíchovské nádraží je ideálním výchozím místem pro romantickou vyjížďku, která nabízí průjezd klidnou přírodní lokalitou mezi skalami, ve kterém se budete cítit jako byste se ocitli daleko od rušného centra dění hlavního města a přitom to do něj máte pár kilometrů. Okouzlí vás čistá krása Přírodního parku Prokopského údolí, můžete spočinout u břehu Dalejského potoka a vnímat klid tohoto jedinečného místa. Menší stoupání nabídne odměnu v podobě výhledu na rušnější část pravého břehu Prahy, vyhlídka Ctirad přímo vybízí k zastavení a prozkoumání pražského panoráma z ptačí perspektivy.

Ze Smíchovského nádraží se vydáte po hlavní pražské cyklotrase A1. Tento frekventovanější úsek, ve kterém se proplétá síť tramvají a autobusu za pár metrů vystřídá klidnější část Zlíchova a Hlubočep. Po cyklotrase budete pokračovat až ke Kostelu sv. Filipa a Jakuba, bude to menší zajížďka, která ovšem nabízí jedinečný výhled na oba břehy Vltavy, budete tak nadosah centra dění s nadhledem. Kostel přímo láká k zastavení a duchovnímu spočinutí. Jakmile budete chtít pokračovat, mírně se vrátíte zpět na ulici Křížová, krátká ulice Nový Zlíchov vás navede na zapomenutá místa Dívčích hradů. Nabízí se několik míst k zastavení a nadhledu nad rušný život velkoměsta. Vedlejšími stepními cestami se dostanete k Přírodní památce Ctirad. Vedlejší cesty vás navedou na cestu alejí, projedete kolem hradiště Děvín a napojíte se na cyklotrasu A 122. Vzestup na vyhlídky odmění prudší sjezd až na rozcestí K Dalejím, kde se napojíte také na Naučnou stezku Údolím Dalejského potoka. V teplých letních dnech nezapomeňte odbočit na jejím začátku k Prokopskému jezírku – Hlubočepy. Nyní pokračujete po cyklotrase A12 a zároveň dálkové trase Greenway Praha-Vídeň. Údolí vám ukáže jeho nejkrásnější kouty, zastavení v několika hospůdkách a místo pro klid a relaxaci. Stále budete pokračovat podél Dalejského potoka, který vás možná zláká k osvěžení. Cestou narazíte na venkovní posilovnu, posezení u ohniště, možná vás zláká nově otevřená restaurace v bývalé drážní budově Wechtrovna nebo si zajede na oběd do jedné z nejznámějších a restaurací v Prokopském údolí – Černý Kohout nacházející se na cyklotrase A112. Okruh dále pokračuje za dětským hřištěm a Výletištěm po cyklotrase A33, stále po Greenway Praha-Vídeň. Zásoby vody můžete doplnit z pramene Na Troníčku. Z cyklotrasy A33 se volně napojíte na cyklotrase A 120, klid a romantickou náladu v zalesněném území opustíte až výjezdem na ulici Stodůlecká. Ulice Mezi Lány vás navede na rušnou hlavní komunikaci Radlická, pojedete po ní jen krátce. U semaforu ulice Výmolová budete opět pokračovat vedlejšími silnicemi až na Smíchovské nádraží. V parných letních dnech se můžete osvěžit v bazénu Sportovního klubu Motorlet, který se nachází nedaleko metro stanice Radlická. Dále pokračujete bočními ulicemi hadovitého tvaru K Závěrce, Pod Děvínem, zalesněným úsekem Pod Kesnarkou, Ke Koulce, Pod Barvířkou, Křížová. Přejedete křižovatku na Radlické a po mostě se dostanete až na Smíchov. Zde kolo snesete po schodech a již se nacházíte v blízkosti Smíchovského nádraží.

Tento lehký okruh je možné zvolit buď jako půldenní lehkou odpočinkovou trasu nebo i celodenní výlet s četnými zastaveními. Získáte jiný pohled na naše hlavní město a objevíte místa, která byste ani nedoufali, že zde najdete. Trasa je jasným důkazem toho, že čas ve velkoměstě se dá užít i v odpočinkovém stylu, poznáním nových tajemných míst, která vás zavedou do dávné historie zkamenělin, krasavých jevů i významných archeologických objevů. Prokopské údolí zve každého k jeho objevení!

GPS trasa: https://mapy.cz/s/14wXd

Nejbližší vlakové stanice/stanice metra na trase + směry odkud přijíždí vlak (krajské město, hlavní vlakové koridory): Smíchovské nádraží, Jinonice, Radlická

Charakteristika trasy (povrchy, oddělení od motorové dopravy): Trasa vede po cyklotrasách a vedlejších komunikacích, větší frentovanější úsek je pouze v centru Smíchovského nádraží a na komunikaci Radlická. Povrch trasy je různorodů, přes asfalt, v klidnějších části a stepní oblasti po luční cestě, místy také po lesních cestách.

Obtížnost: 1

Celkový počet kilometrů: 16,1 km

Nastoupané metry: 122 m n. m.

Vhodné kolo: treking

Doporučená přeprava dětí: na vlastních kolech

Doprava: vlak, kolo, MHD

Občerstvení na trase (pozor na veřejnou podporu):

- Mexická restaurace Fosil (www.fosil.cz)

- Restaurace Na Cvičišti (www.besednirestaurace.cz)

- Restaurace Černý Kohout (www.cerny-kohout.cz)

- Restaurace U Bučka – Motel Grádo (www.ubucka.cz)

- okolí Smíchovského nádraží

Zajímavosti pro děti i dospělé:

  • Kostel sv. Filipa a Jakuba
  • Dívčí Hrady a vyhlídková místa – nejznámější vyhlídka Ctirad
  • Prokopské jezírko
  • Prokopské údolí
  • Venkovní posilovna Prokopské údolí
  • Dětské hřiště Prokopské údolí a Výletiště Prokopské údolí
  • Studánka Na Troníčku
  • Plavecký bazén Sportovní klub Motorlet Praha

Doporučené mapy: Cyklomapa Prahy