Blíží se výměna kolejí v centru, pozor na výluky

MHD Aktuálně
3. 3. 2021 Čistou stopou Prahou
foto tramvaje č. 16
ilustrační foto: tram-bus.cz

Dopravní podnik hl. m. Prahy v následujících týdnech opraví jednu z nejvytíženějších tramvajových tratí v Praze v Jugoslávské ulici, na náměstí Míru a ve Francouzské ulici po křižovatku s Blanickou. Práce rozdělí do dvou etap. První začne 5. března večer a skončí 7. března. Během ní bude vyloučen provoz tramvají v Korunní ulici. Druhá etapa naváže hned v neděli 7. března večer a potrvá až do čtvrtka 1. dubna. Přinese obousměrné přerušení provozu tramvají mezi náměstím Míru a I. P. Pavlova.

Celkem DPP vymění přes jeden kilometr kolejnic, tři kolejová rozvětvení, rozebere a opět položí přibližně 2200 m2 velké žulové dlažby. Na závěr tramvajové tratě ve vyloučených úsecích strojně přebrousí. Veškeré práce na opravě tramvajové tratě I. P. Pavlova – Náměstí Míru si DPP realizuje vlastními kapacitami.

V první etapě oprav tramvajové tratě, která potrvá necelé tři dny, DPP vymění části kolejové konstrukce v křižovatce Francouzské a Blanické ulice směrem na náměstí Míru. Protože kvůli tomu nepojedou tramvaje Korunní ulicí až po Floru, bude výluka využita i i k opravě kolejové konstrukce v křižovatce Vinohradské a Jičínské ulice u stanice metra Flora. Tramvajový provoz v Korunní ulici bude přerušen v pátek 5. března večer a obnoven v neděli 7. března před půlnocí.

Druhá etapa prací začne v neděli 7. března večer od cca 22.30. Během ní DPP vymění části kolejových konstrukcí na Tylově náměstí (křižovatka Bělehradské a Jugoslávské ulice), dokončí jejich výměnu v křižovatce Francouzské a Blanické ulice, ale také nahradí původní kolejnice novými v obloucích a na přímých úsecích na náměstí Míru a ve Francouzské ulici. Většina zdejších kolejnic pochází ještě z roku 1995, po více než 25 letech provozu na nich je nutná jejich výměna. Provoz tramvají mezi náměstím Míru a I. P. Pavlova DPP opět obnoví ve čtvrtek 1. dubna 2021 před půlnocí.

REVIZÍ PROJDE I LANOVKA NA PETŘÍN
Z důvodu pravidelné revize bude od pondělí 8. března do pátku 26. března 2021 přerušen také provoz lanové dráhy na Petřín. Do pravidelného provozu se lanovka vrátí v sobotu 27. března 2021 od 9.00. Revize lanové dráhy na Petřín provádí DPP vždy na jaře a na podzim, aby zajistil její bezpečný a spolehlivý provoz. „Během letošní jarní odstávky plánujeme například kontrolu dráhy včetně opravy dilatačních styků kolejnic či proškolování a přezkoušení obsluhy, následovat budou ostatní běžné kontrolní a údržbové práce ve strojovně, na pohonu, na vozech a dráze. V posledním týdnu proběhnou kontrolní a ověřovací zkoušky, nakonec strojní i elektro revize za přítomnosti revizních techniků a inspektorů,“ uvedl Pavel Kejha, vedoucí provozovny LD Petřín.

ZMĚNY V DOPRAVĚ

Informační opatření zahrnou letáky, úpravu pevného informačního systému ve stanicích metra dotčených výlukovým dopravním opatřením i hlášení ve všech stanicích metra v českém a anglickém jazyce. Hlášení o výluce bude probíhat i ve vozech dotčených tramvajových linek. V době výluky bude cestujícím k dispozici také 17 velkých informačních tabulí s mapou okolí a základními textovými informacemi v češtině i angličtině.

I. ETAPA (FLORA – NÁMĚSTÍ MÍRU)

Od pátku 5. března (od 20.00 hodin) bude do neděle 7. března 2021 (do cca 22.30 hodin) obousměrně přerušen provoz tramvají v úseku Flora – Náměstí Míru.

Změny tras tramvajových linek

  • Linka č. 10 bude ve směru od Sídliště Ďáblice ze zastávky Flora odkloněna přes zastávky Jiřího z Poděbrad, Muzeum, I. P. Pavlova (v Bělehradské ulici) a Bruselská do obratiště Náměstí Bratří Synků (výstupní zastávka v ulici Na Zámecké, nástupní zastávka v obratišti).
  • Linka č. 15 bude ve směru od Kotlářky zkrácena do zastávky Flora, odkud bude dále pokračovat jako linka č.16 směr Lehovec.
  • Linka č. 16 bude ve směru od Lehovce zkrácena do zastávky Flora, odkud bude dále pokračovat jako linka č.15 směr Kotlářka.
  • Linka č. 91 bude rozdělena na dvě části:
    – Ve směru od Divoké Šárky bude zkrácena do zastávky I. P. Pavlova.
    – Ve směru od Radošovické bude ze zastávky Flora odkloněna přes zastávky Jiřího z Poděbrad a Muzeum do zastávky I. P. Pavlova (v Bělehradské ulici).

Zavedení tramvajové linky

V denním provozu bude zavedena linka č. 36 v trase Sídliště Řepy – Motol – Kotlářka – Anděl – Zborovská – Palackého náměstí – Karlovo náměstí – I. P. Pavlova – Zvonařka (v úseku Kotlářka – Sídliště Řepy budou v provozu pouze vybrané spoje).

II. ETAPA (I. P. PAVLOVA – NÁMĚSTÍ MÍRU)

Od neděle 7. března 2021 (zhruba od 22.30 hodin) bude do čtvrtka 1. dubna 2021 (do cca 22.30 hodin) obousměrně přerušen tramvajový provoz v úseku I. P. Pavlova – Náměstí Míru.

Změny tras tramvajových linek

  • Linka č. 4 bude zrušena.
  • Linka č. 6 bude v úseku Karlovo náměstí – Otakarova odkloněna přes zastávky Moráň, Albertov a Divadlo Na Fidlovačce.
  • Linka č. 10 bude ve směru od Sídliště Ďáblice ze zastávky Šumavská odkloněna přes zastávky Blanická, Jana Masaryka a Ruská do zastávky Čechovo náměstí. 
  • Linka č. 13 bude ve směru od Černokostelecké ze zastávky I. P. Pavlova odkloněna přes zastávky Bruselská a Otakarova do obratiště Náměstí Bratří Synků (výstupní zastávka je v ulici Na Zámecké, nástupní zastávka je v obratišti). 
  • Linka č. 16 bude ve směru od Lehovce ze zastávky Šumavská odkloněna přes zastávky Blanická, Jana Masaryka, Ruská, Čechovo náměstí a Koh-i-noor do obratiště Kubánské náměstí. 
  • Linka č. 22 bude v úseku I. P. Pavlova – Koh-i-noor odkloněna přes zastávky Bruselská, Otakarova a Nádraží Vršovice. 
  • Linka č. 24 bude provozována pouze v úseku Březiněveská / Kobylisy – Florenc.
  • Linka č. 91 bude rozdělena na dvě části: 
    – ve směru od Divoké Šárky bude zkrácena do zastávky I. P. Pavlova v Jugoslávské ulici. 
    – ve směru od Radošovické bude ze zastávky Flora odkloněna přes zastávky Jiřího z Poděbrad a Muzeum do zastávky I. P. Pavlova v Bělehradské ulici.
  • Linky č. 97 a 99 budou v úseku I. P. Pavlova – Koh-i-noor odkloněny přes zastávky Bruselská, Otakarova a Nádraží Vršovice.

Zavedení tramvajové linky 

V denním provozu bude zavedena tramvajová linka č. 36 v trase Sídliště Řepy – Motol – Kotlářka – Anděl – Zborovská – Palackého náměstí – Karlovo náměstí – I. P. Pavlova – Zvonařka (v úseku Kotlářka – Sídliště Řepy pouze vybrané spoje).

Změny v zastávkách tramvají

Zřídí se zastávky:

  • I. P. Pavlova ve směru Bruselská na Tylově náměstí 
  • Blanická v obou směrech v Blanické ulici, v občasných tramvajových zastávkách

Náhradní autobusová doprava

V denním provozu bude zavedena náhradní autobusová doprava X10 v trase Blanická – Náměstí Míru – I. P. Pavlova. Zastávky linky X10 budou:

  • Blanická – nástupní: v Blanické ulici, ve zřízené zastávce tramvají směr Šumavská
  • Náměstí Míru: na náměstí Míru, cca 20 m před křižovatkou s Ibsenovou ulicí, před Divadlem na Vinohradech
  • I. P. Pavlova: v Bělehradské ulici, v zastávce tramvají (v provozu pouze do 20. března do 6.00 hodin)
  • I. P. Pavlova: na Tylově náměstí, ve zřízené zastávce tramvají
  • Náměstí Míru: na náměstí Míru, před křižovatkou s Americkou ulicí
  • Blanická – výstupní: v Blanické ulici, ve zřízené zastávce tramvají směr Šumavská

V nočním provozu bude zavedena náhradní autobusová doprava X97 v trase Koh-i-noor – Náměstí Míru – I. P. Pavlova.  Zastávky linky X97 budou následující.

Ve směru I. P. Pavlova:

  • Koh-i-noor – nástupní: ve Vršovické ulici, v zastávce určené pro náhradní autobusovou dopravu
  • Čechovo náměstí, Vršovické náměstí, Ruská: v Moskevské ulici, v tramvajových zastávkách
  • Krymská, Jana Masaryka: ve Francouzské ulici, v tramvajových zastávkách
  • Blanická: v Blanické ulici, ve zřízené zastávce tramvají směr Šumavská
  • Náměstí Míru: na náměstí Míru, cca 20 metrů před křižovatkou s Ibsenovou ulicí, před Divadlem na Vinohradech
  • I. P. Pavlova: v Bělehradské ulici, v zastávce tramvají (v provozu pouze do 20. března do 6.00 hodin)

Ve směru Koh-i-noor

  • I. P. Pavlova: na Tylově náměstí, ve zřízené zastávce tramvají
  • Náměstí Míru: na náměstí Míru, před křižovatkou s Americkou ulicí
  • Jana Masaryka, Krymská: ve Francouzské ulici, v tramvajových zastávkách
  • Ruská, Vršovické náměstí, Čechovo náměstí: v Moskevské ulici, v tramvajových zastávkách
  • Koh-i-noor – výstupní: ve Vršovické ulici, v zastávce autobusové linky č. 124 směr Želivského

Změny v zastávkách autobusů

Pro linku č. 135 bude:

  • ve směru Florenc zrušena zastávka Náměstí Míru a zřízena zastávka Blanická, v Blanické ulici, ve zřízené zastávce tramvají. 
  • ve směru Chodov přemístěna zastávka Náměstí Míru, a to na náměstí Míru, před křižovatku s Americkou ulicí. 

 

zdroj: DPP