Cestování veřejnou dopravou po Evropě

MHD Aktuálně
19. 7. 2019 Štěpánka Luhanová
MLADÁ DVOJICE NA PROCHÁZCE PRÁZDNINOVÝM MĚSTEM
Na prázdniny či dovolenou je možné s mnoha výhodami cestovat i vlakem nebo autobusem...

Léto se krátí a vy jste stále ještě nevymysleli, kam zajet na dovolenou? Máte chuť vyjet do zahraničí, ale nechcete utrácet peníze, znečišťovat životní prostředí a starat se o zácpy na dálnicích z pozice řidiče? Je pro vás jednoduché řešení: jeďte na dovolenou vlakem nebo autobusem!

KAM VYRAZIT?

V dnešní době si stačí jen vybrat. Rozličné možnosti nahrávají jak těm, kteří rádi plánují a organizují si dovolenou do nejmenšího detailu, tak i těm, kteří se nechají svobodně unášet impulzivními rozhodnutími. Proč jednou za čas nevzít batoh a nesednout na první vlak, který zrovna stojí na nádraží, aniž bychom věděli kam jede?

Pro plánovače, kterým se jen při představě nahodilého cestování dělá husí kůže, máme tip, kde si naplánovat trasu. Někomu postačí mapa nebo doporučení od známého či kamaráda a někdo rád použije internet – jako například stránku www.cestujevropou.cz, kde najdete mnoho informací i rad a tipů.

muž skákající radostí...

VLAKEM DO EVROPY

České dráhy poskytují mnoho skvělých služeb, které využíváme napříč naší republikou, ale mnoho lidí zapomíná, že ČD poskytují služby i po Evropě. Stačí vzít batoh, svačinu a koupit Včasnou jízdenku Evropa, která vás doveze, kam jen budete chtít. V nabídce jsou země jako Itálie, Belgie, Černá Hora, Bělorusko, Chorvatsko, Švýcarsko a další. Více informací naleznete ZDE.

Jak upozornily například Lidovky, na prázdniny existují i speciální časové jízdenky. České dráhy nabízejí týden neomezeného cestování po Česku za 790 korun, dva týdny pak za 1190 korun. Se zákaznickou kartou cestující zaplatí ještě méně. Podobná nabídka platí na Slovensku, kde týden vyjde v přepočtu na 750 korun (ZDROJ).

vlak na nádraží

AUTOBUSEM DO EVROPY

Pokud rádi cestujete autobusem nebo hledáte cestování za výhodné ceny – máte jasnou volbu. Stejně jako vlaky, také autobusy nabízejí mnohé služby zpříjemňující vaši cestu (například Wi-Fi připojení, teplé nápoje, občerstvení, možnost poslechu hudby nebo filmů, příjemný personál, zásuvky a nebo denní tisk zdarma). Autobusy disponují velkým pokrytím, takže si opět stačí vybrat buď podle cenové kategorie nebo podle země, kterou chcete navštívit. Autobusové spoje po celé Evropě můžete vyhledat například na www.flixbus.cz.

autobus společnosti Flixbus

VŠE ONLINE

Jízdenky na vlak i na autobus je možné zakoupit online a již se nemusíte strachovat, že ji vytratíte cestou na nádraží (pokud ovšem neztratíte mobilní telefon). Online můžete naplánovat i celou trasu a zvolit stát i konkrétní místo, kam chcete vlakem či autobusem dojet (například TADY).

ZVÝHODNĚNÉ JÍZDNÉ

Starší cestující (nad 65 let) a studenti mají levnější jízdné, jak ve vlaku tak v autobusech. Například jízdenka, která je platná od 2. července do 7. září je k mání zhruba za 1500 korun do věku 20 let a za 2300 pro mladší 26 let, ovšem pozor – neplatí v nočních vlacích a na turistických horských tratích.

RADY NA CESTU

  • Cestujte nalehko – žádné těžké kufry s kolečky, stačí batoh na zádech.
  • Kupujte si výhodné jízdenky, permanentky – šetří čas i peníze.
  • Zabavte se – vezměte si s sebou knihu, čtečku nebo tablet.
  •  Rezervace – lepší je rezervovat si svá místa.
  • Čas na přestup – nechte si časovou rezervu, abyste nemuseli splašeně běhat od nástupiště k nástupišti.
  • Dávejte si pozor na sebe i na své věci!

A jakou cestu si na léto vyberete vy?

 

 

loga SFŽP, MŽP a Ekomob

Projekt Čistou Stopou Prahou je v roce 2018–2019 spolufinancován z projektu „Čistá mobilita pro Prahu". Ten je financován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí. Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí České republiky neodpovídají za věcný a formální obsah informací, které příjemce podpory zveřejní v rámci realizace podporovaného projektu. Více na www.sfzp.cz, www.mzp.cz.