Do MHD už jen s ochranou dýchacích cest

MHD Aktuálně
17. 3. 2020 MHMP, Čistou stopou Prahou
stanice metra s přistavenou soupravou
ilustrační foto

Od včerejší půlnoci platí nařízení primátora o zákazu pohybu cestujících v prostředcích městské hromadné dopravy na území Prahy bez ochranných prostředků dýchacích cest. Vzhledem k nedostatku respirátorů a roušek můžete použít i podomácku vyrobené ústenky nebo alespoň šály či šátek.

Používání ochranných prostředků dýchacích cest v  MHD bylo vyhlášeno po včerejším jednání Krizového štábu hl. m. Prahy. Doporučení zároveň platí pro nakupování v potravinářských a dalších obchodech, kde by to navíc měli vyžadovat sami obchodníci. Ochrana sebe a svého okolí by měla být v dnešní situaci samozřejmostí.

Krizový štáb informoval, že se Praha snaží řešit nedostatek těchto prostředků pro všechny skupiny obyvatel.

grafický návod na zhotovení rouškky
Tuto žádost s návodem, jak doma rychle ušít roušku, včera uveřejnila řada českých médií. ZDE navíc najdete postup a doprovodné fotografie.

 

Krizový štáb také projednal zřízení mobilních odběrových pracovišť v Ústřední vojenské nemocnici, Nemocnici Na Bulovce, Fakultní nemocnici v Motole, Thomayerově nemocnici, Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a v Nemocnici Na Františku. Nemocnice zajistí vhodné prostory ve svých areálech, Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy servisní podporu čtyř z nich a Hygienická stanice hl. m. Prahy pomocný personál.

Aktivní doprava

Nezbývá než dodat, že vhodnou alternativou pro cesty do práce či za nákupy je pěší chůze nebo jízda na kole. Kromě posilování imunity vám díky patřičné dávce endorfinů také zvedne náladu.