DPP má deset nových elektromobilů

MHD Aktuálně
12. 6. 2019 MHMP, Čistou stopou Prahou
foto několika zmiňovaných automobilů
Foto: Jan Lebeda / DPP

Dopravní podnik hl. m. Prahy obdržel v uplynulých dnech v rámci dotačního projektu 10 pětimístných elektromobilů Nissan pro interní účely. Nahradí jimi malá dodávková vozidla, která byla pořízena během let 2004 až 2007. DPP tak přispěje k šetrnosti vůči životnímu prostředí a posílí také svá oddělení, kde jsou v rámci podnikové dopravy vozidla využívána v každodenním provozu.

„Těší nás, že postupně a úspěšně naplňujeme strategické cíle DPP, tedy obměnu konvenčních vozidel elektromobily. Zároveň jsme využili možnosti zapojit se do dotačního projektu Pořízení osobních a dodávkových vozidel. Díky celému procesu jsme tedy pořídili do majetku DPP 10 kusů pětimístných elektromobilů kategorie M1. Věřím, že nejen pomohou zefektivnit každodenní provoz naší společnosti, ale přispějí i ke snaze DPP být co nejohleduplnější vůči životnímu prostředí,“ řekl Jan Lebeda, vedoucí jednotky Správa Vozidel a Autobusů DPP.

Dotační projekt, který přispívá k rozvoji čisté elektromobility v ČR, je spolufinancován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.

Pětimístné elektromobily (Nissan e-NV200 Evalia Acenta) s dostatečným a variabilním úložným prostorem nahradí původní konvenční vozidla pořízená v letech 2004 až 2007. Budou stejně jako předchozí dieselové automobily využívány v každodenním provozu, a to například pro rozvoz vnitropodnikové pošty, pro úkoly spojené s činností oddělení Technické kontroly autobusů a tramvají, pro posádky zajišťující výstavbu a rekonstrukce tramvajových tratí apod.

Elektromobily pro oddělení Technická kontrola (konkrétně pro jednotku Správa vozidel Tramvaje a jednotku Správa Vozidel a Autobusů) budou standardně označeny jako všechna pohotovostní vozidla DPP včetně výstražnýchmajáků oranžové barvy, jeden bude také vybaven radiostanicí. Doplněny budou navíc samolepkou Jezdím s podporou a logy Ministerstva životního prostředí, Státního fondu životního prostředí ČR a projektu EKOMOB.