DPP zkouší nový trolejbus

MHD Aktuálně
1. 10. 2019 DPP, Čistou stopou Prahou
foto nově zkoušeného trolejbusu
Trolejbus jezdí na trase z Palmovky do Letňan.

Dopravní podnik hl. m. Prahy testuje v běžném provozu na lince číslo 58 bateriový trolejbus s trakční výzbrojí Cegelec TV Europulse značky EKOVA ELECTRON 12T. Trolejbus jezdí od 25. září zkoušen bude po dobu jednoho měsíce. Testování poslouží nejen k výběru vhodné konfigurace vozidla, ale i pro nastavení optimálních provozních parametrů a zajištění provozních dat.

Vůz pohání trakční elektromotor, který je napájen elektrickou energií buď z trolejového vedení, nebo z vestavěných trakčních baterií. Při brzdění vozidla plní elektromotor funkci generátoru a vyrobená energie slouží pro vlastní spotřebu vozidla (napájení palubní sítě nebo vytápění), dobíjení baterií a případně rekuperaci do trolejového vedení (pokud se v oblasti měnírny nachází jiné vozidlo, které ji může spotřebovat).

foto zkoušeného trolejbusu

Prostor druhých dveří je osazen mechanicky výklopnou plošinou pro nástup vozíčkáře a vozidlo je vybaveno systémem snižování podlahy pro  pohodlnější nástup imobilních osob. Klimatizace je jak v prostoru pro cestující, tak samostatně i pro řidiče. Vytápění prostoru pro cestující je řízeno automaticky. Osvětlení prostoru pro cestující je zajištěno LED  technologií s možností plynulé regulace intenzity. Maximální celková obsaditelnost vozu EKOVA ELECTRON 12T je 86 osob.

tabulka se základními technickými parametry

 

Fotografie: Archiv DPP / Zdeněk Bek