DPP zvýší bezpečnost cestujících i zaměstnanců. Otevřel moderní dohledové centrum

MHD Aktuálně
10. 12. 2018 DPP, Čistou stopou Prahou
foto DPPC
Interiér nového dohledového centra v Hostivaři. Foto: Archiv DPP

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) učinil významný krok ke zvýšení bezpečnosti cestujících. V pražském depu Hostivař nově otevřel Dohledové a poplachové přijímací centrum (DPPC), které se přesunulo z depa Kačerov.

Vlastní realizační práce začaly v dubnu 2018. Byla nutná kompletní změna stavebních dispozic bývalé kantýny, vybudováno bylo nové zálohované napájení, řešena byla i datová konektivita. Součástí prostor DPPC za téměř 12 milionů korun je vlastní profesionální serverovna se zálohovanou klimatizací a video stěna, kterou je možné datově propojit s obdobnými centry pražského magistrátu. To usnadní činnost pro řešení incidentů většího rozsahu.

„Nyní máme k dispozici skutečně moderní dohledové centrum, které je zárukou lepšího sběru a vyhodnocování bezpečnostních situací i možných incidentů ve všech areálech DPP. Výrazně tak zlepšíme bezpečnost pro cestující i naše zaměstnance,“ uvedl Daniel Barták, bezpečnostní ředitel DPP.

Od počátku projekčních prací byl kladen důraz na použití nejmodernějšího vybavení, zázemí pro pracovníky centra je proto kompletně zařízeno moderními přístroji a prvky. V současné době využívané bezpečnostní technologie integrované do DPPC (kamerové systémy, poplachové a tísňové systémy, video detekční systémy atd.) budou následovat další sofistikované bezpečnostní nástroje. Nově vybudované pracoviště je koncipováno technologicky i organizačně tak, aby bylo možné nové nástroje bez větších problémů integrovat a využívat.

Celé centrum je vybudováno v konceptu „všechno v jednom“, tedy všechny technologie, rozváděče, UPS, ale i kompletní sociální zázemí (toaleta, sprcha, šatna, kuchyně), jsou v jednom odděleném prostoru. Tato koncepce je důležitá pro autonomní provoz po omezenou dobu bez závislosti na dalších prostorech a výbavě areálu.

„DPP nyní disponuje v depu Hostivař dohledovým centrem, které profesionálně dohlíží nad bezpečností cestující veřejnosti. Moderní dohledové centrum DPP snese nejpřísnější srovnání s mezinárodními zařízeními podobného významu. Do budoucna se stane základem pro vybudování systému bezpečnostního dispečinku DPP,“ shrnul náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast životního prostředí, infrastruktury, technické vybavenosti a bezpečnosti a člen dozorčí rady DPP Petr Hlubuček.