K cestování v PID už stačí jen mobilní telefon

MHD Aktuálně
9. 12. 2019 MHMP, Čistou stopou Prahou
ukázky aplikace na displeji mobilního telefonu

Pro odbavení a kontrolu platného dlouhodobého časového kuponu v Pražské integrované dopravě už u sebe delší dobu nepotřebujete mít plastovou kartu Lítačka – stejně dobře slouží také bezkontaktní platební karta či In Karta ČD, kam si můžete kupon nahrát. A od minulého týdne už nepotřebujete žádnou kartu, k cestování vám postačí mobilní telefon.

Díky nové aktualizaci si totiž můžete převést zakoupený dlouhodobý časový kupon do mobilní aplikace PID Lítačka. Jde o další krok ke zjednodušení a digitalizaci odbavování v regionálním dopravním systému PID, který propojuje Prahu se Středočeským krajem. V platnosti přitom zůstávají i ostatní možnosti (tedy Lítačka, platební karta, In Karta ČD).

„Komfort cestujících pražské veřejné dopravy musíme neustále zvyšovat. Chceme dál pokračovat v moderním způsobu odbavování a snižování nákladů na vydávání karet Lítačka. Podařilo se nám spustit možnost převést dlouhodobý časový kupón do mobilní aplikace ještě v tomto roce a cestujícím tato novinka zase o kus víc zatraktivní a usnadní cestování po Praze. Pouze s mobilním telefonem bude nyní možné odbavit se na více než 3 000 zařízeních u 26 dopravců, kteří jsou součástí Pražské integrované dopravy," uvedl náměstek pražského primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

APLIKACE BUDE I NADÁLE „POSILOVAT“

Nová funkcionalita je další ze sérií aktualizací, které mobilní aplikaci PID Lítačka vylepšují a přizpůsobují potřebám cestujících. Už dnes je pro ně tato aplikace velmi užitečným pomocníkem a na vývoji dalších atraktivních funkcích se pracuje.

„Naším cílem je, aby mobilní aplikace PID Lítačka byla kompletním průvodcem Pražana a turistů městskou hromadnou dopravou v Praze a dokázala naplánovat cestu z bodu A do bodu B při zohlednění preferencí jednotlivých cestujících a nabídnout nejen prostředky veřejné dopravy, ale také sdílené služby typu bikesharing či carsharing,“ řekl pražský primátor Zdeněk Hřib.

„Další usnadnění cestování bude bezesporu také možnost sledování online poloh autobusů, které plánujeme spustit začátkem příštího roku,“ upřesnil Adam Scheinherr, na co se můžeme těšit nejdříve.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Mobilní aplikace PID Lítačka je součástí nového odbavovacího systému, který v loňském roce propojil a digitalizoval odbavování v Praze a Středočeském kraji. Jedná se o největší dopravně-odbavovací systém v České republice s dosahem na tři miliony obyvatel. Aplikaci PID Lítačka si od jejího spuštění stáhlo již více než 630 000 uživatelů, pravidelně ji využívá přes 139 000 uživatelů a jejím prostřednictvím bylo zakoupeno 1 700 000 jízdenek.

Velkým přínosem je vyhledání spojení a okamžitý nákup nejlevnějšího jízdného odpovídajícího zvolené cestě, nákup až 10 lístků najednou s možností jejich aktivace dle potřeby či přeposílání jízdenek třetím osobám. Aplikace rovněž obsahuje data o aktuálních příjezdech příměstských autobusů i vlaků na zastávky, aktuálních výlukách a mimořádnostech a další informace.

Mobilní aplikaci PID Lítačka si můžete zdarma stáhnout na App Store i Google Play. Více o ní naleznete na stránkách https://app.pidlitacka.cz.