Muzeum MHD zahajuje již 27. sezonu a očekává jubilejního návštěvníka

MHD Aktuálně
19. 4. 2019 DPP, Čistou stopou Prahou
foto tramvaje č. 41
Foto: Archiv DPP

Pražský dopravní podnik dnes v devět hodin zahájí novou sezonu provozu Muzea MHD v pražských Střešovicích s pořadovým číslem 27. Na své si přijdou všichni zájemci o prohlídku historických dopravních prostředků a chybět nebudou ani historické jízdy či preventivní tramvaj v rámci kampaně Neskákej mi pod kola! Ode dneška také funguje nástupní zastávka Planetárium Praha pro linku č. 41.

SLAVNOSTNÍ OTEVŘENÍ MUZEA MHD

Slavnostní otevření již tradičně připadá na Velký pátek. V budově Muzea MHD na návštěvníky čeká více než 40 historických vozidel a mnoho dalších exponátů – modelů, fotografií, historických dokumentů a plánků. Ti největší fanoušci se mohou těšit na exkluzivní vypravení kloubového autobusu Ikarus 280 a historickou tramvajovou soupravu ve složení motorový vůz „Mevro“ a rekonstruovaný vlečný vůz „Krasin“ (tzv. „rychlík“).

Jízdy budou probíhat od 10.00 na okružní trase na Vypich a zpět. Nástup a výstup bude vždy probíhat ve vozovně Střešovice. Celkem je připraveno pro veřejnost 7 jízd. Cena jedné jízdenky je 80 Kč a budou prodávány v pokladně Muzea MHD.

„O Muzeum MHD je dlouhodobě velký zájem – obzvláště rodiny s dětmi nebo milovníci historických vozidel si jej nemohou vynachválit. Přízeň návštěvníků nás moc těší a v den slavnostního otevření dokonce očekáváme letošního desetitisícího návštěvníka, pro kterého máme připravený dárek,“ říká technický ředitel DPP Jan Šurovský.

foto exponátu z Muzea MHD

HISTORICKÁ TRAMVAJOVÁ LINKA Č. 41

Spolu se slavnostním otevřením bude také od 12.00 opět zaveden provoz historické tramvajové linky č. 41, která bude jezdit až do listopadu. Na této speciální lince neplatí tarif PID (tedy ani Lítačka), cena jízdenky pro dospělé je 35 Kč a pro děti 20 Kč – jízdenky jsou v prodeji pouze ve vozech a není možné platit platební kartou. Linka bude v provozu o víkendech a svátcích vždy od 12 do cca 18 hodin v trase Vozovna Střešovice – Výstaviště Holešovice (nástupní zastávka je nově Planetárium Praha).

NOVÁ NÁSTUPNÍ ZASTÁVKA PLANETÁRIUM PRAHA

Nástupní zastávka Planetárium Praha (určena výhradně pro linku č. 41) bude v zadní části obratiště Výstaviště Holešovice – právě naproti Planetáriu. Nová zastávka využije existující nepoužívanou kolej od smyčky Výstaviště k Planetáriu Praha, která je obklopená zelení, a umožní alespoň symbolickou obsluhu tramvajemi této části Stromovky. Unikátní na této zastávce je to, že do ní tramvaje budou najíždět couváním (bez cestujících), neboť se jedná o odstavnou kolej, do které nelze vjet přímou jízdou.

PREVENTIVNÍ TRAMVAJ A KVÍZ PRO DĚTI

Od 10 do 17 hodin bude před Muzeem MHD k vidění také Preventivní tramvaj, která svým zářivým polepem upozorňuje chodce, aby nevbíhali tramvajím do cesty, pokud si chtějí uchovat zdraví. Na místě budou k dispozici i řidiči pražských tramvají, kteří vám rádi prozradí, jaké to je, být řidičem z povolání, a přidají i překvapivé informace o fyzikálních vlastnostech tramvaje nebo co bývá nejčastější příčiny srážky chodce s tramvají.

grafika kampaně Neskákej mi pod kola!
Více o preventivní kampani naleznete na webových stránkách neskakejmipodkola.cz.

Akce, na které se spolupodílí BESIP, je zaměřená na prevenci střetů tramvají s chodci. Pokud si na místě vyplníte krátký kvíz, můžete získat dárky věnované BESIPem a DPP. Tramvaj zde můžete vidět i v další sváteční dny, a to 1. a 8. května 2019, kdy bude muzeum také otevřeno.

Podrobnější informace o dnešní akci jsou k dispozici ZDE a jízdní řád linky č. 41 TADY.