Ozón i do busů, jedná se také o metru

MHD Aktuálně
10. 3. 2020 MHMP, Čistou stopou Prahou
foto autobusů DPP
foto: archiv DPP

Dopravní podnik hlavního města Prahy dokončuje ozónizaci interiérů své flotily tramvají. Současně zahájil dezinfekci ozónem také u všech autobusů, které provozuje. V první fázi ji spustil na Kačerově a v Řepích, postupně ji rozšíří na ostatní garáže. DPP také jedná o provádění tohoto typu dezinfekce na soupravách metra.

Tato metoda účinně odstraňuje viry, bakterie, houby, původce zápachu a je několikanásobně účinnější než dezinfekce běžnými chemickými prostředky, které DPP při úklidech tramvají denně používá. Záměrem je nicméně zavést do úklidových postupů nejnovější technologie dezinfekce vozů na bázi nanopolymerů, které od pátku testuje ve dvou tramvajích a jednom autobusu.

„Je to další z našich preventivních opatření, kterým chceme přispět ke zvýšení komfortu a pocitu bezpečí cestujících. Jednáme také s dodavatelem úklidu souprav metra, ve kterých chceme dezinfekci ozónem provést také. Našim cílem je nicméně i v oblasti úklidů a dezinfekce do budoucna využívat moderní a k povrchům šetrnější postupy účinné na dlouhodobější bázi,“ řekl Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP a dodal: „S ozónizací autobusů jsme začali o víkendu v garážích na Kačerově a dnes v Řepích, kde se prioritně zaměříme na autobusy, které jezdí na linkách na/z Letiště Václava Havla Praha. Další garáže budeme postupně přidávat. V této chvíli jsme schopni denně ošetřit ozónem zhruba 40 autobusů v závislosti na provozních požadavcích.“

rámeček s informacemi o ozónu jako čisticím prostředku

Dezinfekce jednoho standardního 12metrového autobusu ozónem zabere minimálně půlhodinu. Na jedno vozidlo jsou potřeba dva generátory „aktivního kyslíku“ O3 s výkonem 7 g ozónu za hodinu. Po aplikaci ozónu je nutné z bezpečnostních důvodů minimálně 30 minut vozidlo nechat vyvětrat, aby koncentrace aktivního kyslíku klesla na přijatelnou úroveň, ve vysokých koncentracích je pro člověka toxický.

Dalším preventivním opatřením, které DPP v uplynulých dnech zavedl, je zvýšení frekvence čištění a dezinfekce na denní u vnitřních i vnějších madel a klik či záchytných tyčí v soupravách pražského metra přípravky s vysokou koncentrací chemických prostředků.