Pokuta za půlku zabírá, za rok této možnosti využily tisíce cestujících

MHD Aktuálně
2. 11. 2018 ROPID, Čistou stopou Prahou
OBRÁZEK Z JEDNOHO Z KOMIKSŮ KAMPANĚ NEJEDEŠ NAČERNO?
Komiksy provázející kampaň Nejedeš načerno? najdete v příloze.

Cestující přistižení v pražské veřejné dopravě bez platné jízdenky si mohou pokutu snížit na polovinu – pokud si zároveň koupí roční předplatní kupon. Opatření vstoupilo v platnost loni v říjnu a za rok ho využilo 4 539 pasažérů.

„Pokuta za půlku předčila naše očekávání. Věděli jsme, že pro část cestujících to bude atraktivní, ale že jich bude tolik, to nikdo nečekal,“ uvedl k tomu generální ředitel a předseda představenstva Dopravního podniku hl. m. Prahy Martin Gillar.

v rámečku je informace, jak musí cestující postupovat, aby získal poloviční pokutu

„Ze čtyř a půl tisíce cestujících bez jízdenky se podařilo udělat roční předplatitele Pražské integrované dopravy, to je obrovský úspěch. Upřímně, roční kupon stojí 3 650 korun, to znamená, že jezdíte za deset korun na den. Při takové ceně se ani nevyplatí jezdit ve stresu, jestli vás někdo nechytí bez lístku,“ říká ředitel ROPID Petr Tomčík.

ČERNÝCH PASAŽÉRŮ VÝRAZNĚ UBYLO

Za prvních devět měsíců letošního roku revizoři uložili cestujícím bez jízdenky 186 414 „přirážek k jízdnému“ – tedy pokut. Ve stejném období loňského roku to bylo 212 119 pokut a předloni 231 442.

Graf ukazující pokles pokutovaných cestujících

„Meziroční srovnání prvních devíti měsíců roku ukazuje, že počet černých pasažérů letos v Praze klesl o 12 %,“ hodnotí statistiku Pavel Kurka, vedoucí odboru přepravní kontroly dopravního podniku. „Pomáhá tomu kampaň Nejedeš načerno?, ale také zlevnění ročního kuponu na 3 650 korun.“

ROČNÍCH KUPONŮ PŘIBÝVÁ

„Za poslední rok se prodalo skoro skoro 330 tisíc ročních kuponů za 3 650 korun. Zájem o ně neustále roste. Lidé se už naučili, že je to ten nejvýhodnější způsob, jak se přepravovat po Praze,“ říká generální ředitel a předseda představenstva Dopravního podniku hl. m. Prahy Martin Gillar.

Graf ukazující nárůst počtu prodaných ročních kuponů

v rámečku je informace, že od letošního září je už možné kupovat roční kupony i pro vnější pásma PID
Kompletní ceník ročních kuponů pro cestování v regionu najdete ZDE.