Pražské ulice brázdí vyhlídková tramvaj T3 Coupé

MHD Aktuálně
24. 1. 2019 Čistou stopou Prahou
modrá tramvaj T3 Coupé
Zdroj: Archiv DPP

Narazili jste při svých cestách Prahou na tramvaj, která se vzhledově „tak nějak“ vymyká ostatním? Je tmavě modrá, má střešní okna a dveře jen vpředu? Pak jde s největší pravděpodobností o T3 Coupé vypravovanou pro zážitkové a komerční jízdy z vozovny Střešovice

Jde o naprostý unikát na kolejích evropských měst. Respektuje autentický vzhled tramvají  Tatra T3, které zejména v šedesátých letech vytvářely typický kolorit Prahy, ale promyšlené zásahy studia Anna Marešová designers ji přizpůsobily cítění a požadavkům současných cestujících.

Studio se při návrhu interiéru inspirovalo dokonce ještě staršími typy tramvají – v interiéru tak například naleznete bar vycházející z tramvaje typu T1, kde podobný pultík sloužil pro prodej jízdenek. Mimochodem jejich původní znehodnocovač je v tramvaji zabudován natrvalo. Každý cestující si jako suvenýr z jízdy může odnést svou originální T3 Coupé jízdenku.

Designérka Anna Marešová, která během práce na projektu po skladech dohledávala staré blinkry, reflektory a další prvky z Té trojek, vysmekla poklonu tvůrci původních tramvají T3 Františku Kardausovi (1908–1986) těmito slovy: „Vždycky žasnu, jak všechno bylo skvěle vymyšlené, zpracované a dotažené... T3 je prostě legenda a jsem moc ráda, že se mohu na takovém projektu podílet.“

Jízdy tramvají T3 Coupé i dalšími vyhlídkovými a historickými tramvajemi si mohou zájemci nejen z řad firem a jiných organizací objednat u Dopravního podniku hlavního města Prahy. Mají možnost si  zvolit trasu, délku jízdy, místo nástupu i výstupu a samotnou projížďku si zpestřit občerstvením, hudebním doprovodem a průvodcovskými službami. Více informací najdete ZDE.

T2 Coupé skica