Probíhá instalace terminálů pro bezkontaktní placení jízdenek v pražských tramvajích

MHD Aktuálně
1. 4. 2019 Čistou stopou Prahou
bezhotovostní platební terminál na lince č. 18
Platba kartou byla dosud možná jen na linkách 18 a 22. Foto: Archiv DPP

Pražský dopravní podnik od pátku zavádí do všech tramvají možnost nákupu jízdenky bezkontaktními platebními kartami. Na přítomnost validátoru, kde bude možné bezhotovostní nákup provést, upozorní cestující piktogramy na prostředních dveřích tramvajových vozů. Hotovo bude do konce dubna.

Dopravní podnik hl. m. Prahy si bezhotovostní nákup jízdenek s úspěchem otestoval na tramvajových linkách č. 18 a 22. DPP proto na základě řádné soutěže podepsal kontrakt s firmou Bankovní informační technologie (člen ČSOB), která patřičným zařízením vybaví všechny tramvaje na své náklady. Službu bude zajišťovat následující čtyři roky.

„Zaváděním platebních terminálů se Praha zařadí mezi světové metropole, kde trend využívání technologií již běžně funguje. Praha se stane zdaleka největším městem pokrytým touto technologií s ohledem na počty vozidel, obrat cestujících i obslouženou oblast v ČR,“ uvedl náměstek pražského primátora pro dopravu a předseda dozorčí rady DPP Adam Scheinherr.

Na zajímavý finanční efekt nové služby poukázal ekonomický ředitel pražského dopravního podniku Peter Hlaváč: „DPP dosáhne nejen zvýšení kvality a komfortu služeb pro cestující, ale také získá dosud nejlevnější prodejní kanál pro prodej jízdenek. Za uvedenou službu totiž zaplatí pouze 1,99 % z ceny jízdného.“

Podle Petra Witowského, předsedy představenstva a generálního ředitele DPP, jde v prvé řadě o to, aby byl nákup jízdenek pro cestující co nejsnazší a nejpohodlnější, kromě toho by však také mělo dojít ke snížení počtu neplatících pasažérů: „Věříme, že když cestujícím umožníme zaplatit za jízdu tramvají kartou přímo ve voze, ušetříme jim tím starosti se sháněním drobných mincí a také automatu na jízdenky. Zároveň doufáme, že se nám tímto krokem podaří snížit počet nechtěných černých pasažérů, kteří neplánovali cestovat bez platné jízdenky, ale nemohli si ji z různých důvodů zakoupit.“

POČÍTÁ SE I S AUTOBUSY

Jak Witowski dodal, dopravní podnik chce možnost bezkontaktního placení zavést i do všech autobusů DPP, a to v dohledné době: „Předpokládám, že ještě letos vyhlásíme obdobnou zakázku na tuto službu.“

Dopravní podnik přitom již na konci loňského roku umožnil bezhotovostní platbu jízdného na všech svých příměstských autobusových linkách. Navíc pro své pasažéry zavedl možnost nahrát si kupony na platební kartu nebo na In Kartu Českých drah.

METRO ŘEŠÍ NOVÉ JÍZDENKOVÉ AUTOMATY

Výdejní jízdenkové automaty akceptující pouze mince jsou již od loňska průběžně nahrazovány přístroji nového typu, které umožňují hotovostní i bezhotovostní platbu jízdného, a navíc ovládání dotykovým displejem a vyhledávání dopravního spojení. Během první poloviny letošního roku bude nahrazeno dalších 100 kusů starých automatů novými.

Výměna bude přednostně probíhat ve stanicích metra, čímž bude umožněn bezhotovostní nákup jízdenek i cestujícím v tomto dopravním prostředku. V současné době se nepočítá s instalací bezkontaktních platebních terminálů přímo do vozových souprav metra.