První stanice linky metra C jsou pokryty mobilním signálem

MHD Aktuálně
3. 10. 2018 MHMP, Čistou stopou Prahou
sedící muž v ruce s mobilním telefonem
Ilustrační foto

Od včerejška se do další části pražského metra dostává mobilní signál. Zatím se jedná o linku C a úsek mezi stanicemi Muzeum a I. P. Pavlova. Do konce října bude pokrytý úsek až do Roztyl.

Jak jsme na našich stránkách informovali v dubnu, signál v metru se Praze letos podařil zajistit po letech vyjednávání mezi městem a operátory, které celý projekt zdržovalo. „Mám z toho radost. V této první pilotní fázi byl spuštěn signál v úseku Muzeum – I. P. Pavlova, což beru jako takový první záblesk a potvrzení, že se nám podařilo dodržet slib, který jsem veřejnosti dala,“ říká pražská primátorka Adriana Krnáčová. 

rámeček s informací, že původně operátoři za instalci signálu v metru požadovali nemalé peníze, ale nakonec samo Praze zaplatí 120 milionů korun

Ve veřejných prostorách stanic a v tunelech metra i mezistaničních úsecích bude k dispozici signál 4G s rychlým přenosem dat LTE, a to v celém metru do roku 2022. Rychlejší zavádění mobilního signálu do metra brzdí skutečnost, že vyzařovací kabely a ostatních technologie mohou dělníci instalovat pouze v době, kdy metro není v provozu, tedy jen 3,5 hodiny v nočních hodinách.

Už v loňském roce město navíc spustilo veřejné wi-fi připojení v prvních šesti stanicích metra a letos v září se připojení rozšířilo i do stanice Muzeum.

„Celé je to o zvyšování komfortu cestujících. V 21. století by měl být standard, aby si lidé cestou do práce vyřídili emaily nebo přečetli zprávy, a proto mi přijde správné, že vedle zavedení mobilního signálu se postupně stanice pokrývají i wi-fi připojením,“ dodává primátorka.