Rekreační vlaky a cyklobus letos poprvé v akci

MHD Aktuálně
22. 5. 2020 Čistou stopou Prahou
motoráček jedoucí po pražském Semmeringu - foto
Zdroj: KŽC Doprava

Zítra se po mimořádných protikoronavirových opatřeních vrací do běžných kolejí provoz rekreačních vlaků na území Prahy a Středočeského kraje. Kromě nich vyjede po prodloužené zimní přestávce letos poprvé i cyklobus mezi Dobřichovicemi a Kytínem, a posíleny budou navíc některé autobusové linky v okolí Prahy.

REKREAČNÍ VLAKY

V Praze a Středočeském kraji platí kromě jízdenek dopravců i jízdenky PID, které často vyjdou levněji. 

Bezdězský rychlík

Letos zbrusu nový turistický vlak zajišťuje přímé spojení z Prahy do oblasti Bezdězska a Valdštejnska. V provozu je každou sobotu, neděli a státní svátky od 23. května až do 1. listopadu 2020. 

Zajímavosti na trase: Škoda Auto Muzeum, Letecké muzeum Metoděje Vlacha, Zřícenina hradu Zvířetice, Státní hrad Bezděz.

Cyklovlak Cyklo Brdy

Turistický vlak s historickou lokomotivou sveze všechny výletníky až do Jihočeského kraje každou sobotu, neděli i státní svátky od 23. května až do 1. listopadu. 

Zajímavosti na trase: Království železnic, Rozhledna Městská hora a medvědárium Beroun, Muzeum Českého krasu v Berouně, Koněpruské jeskyně, Muzeum Výtopna Zdice, Poutní areál Svatá Hora, Hornický areál Březové hory, Památník Vojna Lešetice, Státní zámek Březnice a synagoga v Březnici, Podbrdské muzeum v Rožmitále pod Třemšínem.

Výletní vlak Český ráj

Motorová souprava do pohádkového Jičína a okolí Prachovských skal jezdí každou sobotu, neděli a státní svátky od 23. května do 1. listopadu 2020. Pro větší skupiny zájemců doporučujeme objednat rezervaci na e-mailové adrese info@cd.cz.

Zajímavosti na trase: Zámek Křinec, Muzeum klasického knihařství Rožďalovice, Místní vlastivědné muzeum v Železnici, Zřícenina hradu Trosky, Zámek Hrubá Skála, Hrad Valdštejn.

Kokořínský rychlík

Kokořínský rychlík jezdí z Prahy do městečka Mšeno a Kokořínska a zpět jezdí každou sobotu, neděli a státní svátky od 23. května do 1. listopadu 2020. 

Zajímavosti na trase: Zámek Mělník, Skalní obydlí ve Lhotce, Zrušená železniční trať Lhotka u Mělníka – Střednice, Městské lázně ve Mšeně, Hrad Kokořín, Kokořínský důl.

Posázavský motoráček

Motoráček jezdí z Prahy po trati tzv. Posázavského pacifiku přes Vrané nad Vltavou a Jílové u Prahy až do Čerčan a zpět. V provozu je každou sobotu, neděli a státní svátky od 23. května do 1. listopadu 2020. 

Zajímavosti na trase: Pikovická jehla, Železniční viadukt Žampach, Regionální muzeum v Jílovém u Prahy, Vojensko-technické muzeum Lešany, Hrad a muzeum Týnec nad Sázavou, Muzeum kočárů a zámek Vysoká Lhota.

Pražský motoráček

Historický motoráček jezdí od 23. května 2020 po celý zbytek roku o sobotách, nedělích a státních svátcích (výjimky: 24. prosinec 2020 a 1. leden 2021).

Zajímavosti na trase: Království železnic, Pražský Semmering, Hradiště a vyhlídka Děvín, Park Cibulka.

Rakovnický rychlík

Rakovnický rychlík jezdí údolím řeky Berounky a Rakovnického potoka z Prahy přes Beroun a Křivoklát do Rakovníka a zpět každou sobotu, neděli a státní svátky od 23. května do 1. listopadu 2020. 

Zajímavosti na trase: Království železnic, Rozhledna Městská hora a medvědárium Beroun, Muzeum Českého krasu v Berouně, Koněpruské jeskyně, Hamousův statek Zbečno, Státní hrad Křivoklát, Rozhledna Velká Buková, Město Rakovník, Muzeum T. G. M. v Rakovníku.

Cyklohráček (od příštího týdne)

Hry, balónky, houpačky, stavebnice, zábava a veselí! Speciální rodinný výletní vlak přestavěný na velké pojízdné hřiště pro děti doplněný vozem pro cyklisty jezdí již sedmým rokem. Poprvé vyjede v sobotu 30. května 2020. V provozu bude o sobotách, nedělích a svátcích až do 1. listopadu 2020. Pro skupiny o desíti a více osobách doporučujeme objednat rezervaci na e-mail prahanostalgie@gr.cd.cz nebo cyklohracek@ropid.cz.

Zajímavosti na trase: Království železnic, Pražský Semmering, Park Cibulka, Zřícenina hradu Okoř, Zoopark Zájezd, Hradiště Budeč, Muzeum studené války a protivzdušné obrany, Město Slaný, Vlastivědné muzeum ve Slaném, Železniční muzeum Zlonice-Lisovice.

CYKLOBUS

Speciální linka Dobřichovice – Mníšek pod Brdy – Kytín pro přepravu 25 kol, která jezdí každou sobotu, neděli a státní svátky od 23. května do 1. listopadu 2020, navazuje v Dobřichovicích na vlaky linky S7 Praha – Řevnice – Beroun. Zastávka Cyklobusu „Dobřichovice, Nádraží“ je umístěna na parkovišti vedle nádražní budovy. Na lince platí Tarif PID, tj. v cyklobusu se jízdní kolo přepravuje za 16 Kč, ve vlacích je nutné kolo odbavit dle tarifu železničního dopravce.

Zajímavosti na trase: Přírodní památka Černolické skály, Zámek Řitka, Zámek Mníšek pod Brdy, Barokní areál Skalka v Mníšku pod Brdy, Kytín.

POSILY AUTOBUSŮ DO ŠTĚCHOVIC

Po nedávném zavedení každoročních posilových spojů do oblasti Štěchovicka dochází od soboty 23. května 2020 k dalšímu rozšíření rekreační dopravy do této turisticky atraktivní destinace. Na příměstských linkách PID dojde k následujícím úpravám v provozu.

LINKA 390

Na lince dochází k posílení provozu o sobotách a nedělích zavedením tzv. vložených spojů v trase Smíchovské nádraží – Štěchovice a zpět. (Kromě toho jsou na linkách 338 a 390 do téže oblasti na vybraných obězích i nadále nasazeny kapacitnější kloubové autobusy.)

Linka 363

Až do 28. června 2020 jsou o sobotách a nedělích v době cca 8-19 hod. zavedeny tzv. vložené spoje v úseku Opatov – Průhonice/Čestlice, Albert hypermarket, a zpět.

 

Více informací včetně jízdních řádů a informací o výlukách najdete na stránkách ROPID.