Stanice Opatov je bez bariér a má LED osvětlení

MHD Aktuálně
17. 12. 2020 Čistou stopou Prahou
foto
foto: Zdeněk Bek

Po rok trvající rekonstrukci byla včera uvedena do provozu stanice metra Opatov. Díky kaskádě výtahů od nástupiště až k zastávkám autobusů se stala 45. plně bezbariérovou stanicí metra. Jde také o první stanici osvětlenou pouze úspornou LED technologií a současně další pokrytou LTE a 5G sítí. Investiční náklady dosáhly téměř 300 milionů Kč, část z nich pokryjí dotace z Evropských strukturálních a investičních fondů.

„Pražané mají další zmodernizovanou a 45. plně bezbariérovou stanici metra. Na Opatově jsme vybudovali výtahy, akustické majáčky a premiéru v pražském metru mají i nové úsporné LED osvětlení. DPP a paní architektce metra Anně Švarc se tady navíc povedlo skloubit čistě technickou část s uměleckým dílem a zpestřit okolí stanice ‚Flórou a faunou‘ v podobě velkoformátového mural artu. Chceme, aby pražská MHD byla přístupná pro všechny lidi bez rozdílu a cítili se v ní dobře. Odstraňujeme zbytečné bariéry a komplikace, využíváme úsporné a k přírodě šetrné technologie a snažíme se o kulturní rozměr při cestování. To by měl být základní kámen moderní městské hromadné dopravy 21. století, která bezesporu patří do Prahy,“ řekl Adam Scheinherr, náměstek primátor odpovědný za dopravu a předseda dozorčí rady DPP.

S modernizací stanice Opatov začal Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) loni 4. prosince. V přilehlé západní části Centrálního parku bylo nutné odstranit všechny vrstvy zeminy až po strop nástupiště a následně kompletně opravit hydroizolaci stropní desky. Paralelně s tím probíhala rekonstrukce v zázemí stanice, na nástupišti, ve vestibulu a v uliční úrovni u autobusových zastávek ve východní části Chilské ulice. To vše za plného provozu metra. Výsledkem modernizace jsou nové podhledy, rozvody a kabely, nová vzduchotechnika, hydroizolace stropní desky a jako první v pražském metru i osvětlení LED technologií (dosud byla instalována pouze v modernizovaných úsecích traťových tunelů). Provedena byla i sanace průsaků, opraveny obklady stěn a dlažba, vyměněn řídicí systém osvětlení, vybudováno nové napojení informačního systému a dvojice výtahů. Nainstalovány byly akustické majáčky pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace a také nová navigace včetně číslování jednotlivých výstupů z vestibulu.

DPP ve stanici Opatov vyměnil 104 km kabelů (elektrických, datových, sdělovacích apod.), 24 km kabelových konstrukcí, 62 rozvaděčů, 1027 původních zářivkových svítidel za nové LED, 21 vzduchotechnických jednotek včetně 2 velkokapacitních ventilátorů, téměř 1 km vzduchotechnického potrubí a postavil 2 nové výtahy. První je v levé části pevného schodiště a slouží k přepravě cestujících mezi nástupištěm a vestibulem. Druhý výtah zajišťuje přepravu z vestibulu do autobusových zastávek v Chilské ulici směr centrum. Oba výtahy uvezou 13 cestujících nebo 2 osoby s 2 kočárky či ručními vozíky.

náměstek Scheinherr vystupuje z jednoho ze 2 výtahů ve stanici - foto
Funkčnost jednoho z výtahů ověřil i Adam Scheinherr. Foto: Daniel Šabík

„Stanici Opatov bylo 7. listopadu 40 let a doposud fungovala bez zásadnějších rekonstrukcí či oprav, většinou ještě s původními technologiemi. Touto investiční akcí splácíme Opatovu náš dluh a současně je to symbolický dárek nejen ke 40. výročí od zprovoznění stanice, ale zejména místním obyvatelům k letošním Vánocům. A protože není pozitivních zpráv nikdy dost, přidáváme ve spolupráci s konsorciem operátorů plné pokrytí stanice Opatov a přilehlých tunelů nejen sítí LTE, ale také 5G,“ uvedl Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP, a dodal: „Opatov je 45. plně bezbariérovou stanicí pražského metra. Předběhl tím Karlovo náměstí, kde se se stavbou výtahů blížíme do finále, a které plánujeme zprovoznit v příštím roce v létě. Jsem rád, že se rozsáhlé stavební práce na Opatově podařilo zrealizovat bez zásadnějšího omezení fungování stanice, s výjimkou dvou víkendů letos na jaře, kdy jsme na nezbytnou dobu museli stanici uzavřít. Na Opatově zbývá zmodernizovat ještě západní část vestibulu, počítáme s ní v rámci připravovaného developerského projektu Nový Opatov. Kromě dokončení stavby výtahů na Karlově náměstí a modernizace výstupu ze stanice Anděl směr Na Knížecí nás v příštím roce čeká kompletní modernizace a stavba výtahů ve stanici Jiřího z Poděbrad, kde bychom se stavebními pracemi chtěli začít co nejdříve po Novém roce.“

LTE a 5G nově na Opatově, Národní třídě a na Náměstí Republiky 

DPP, konsorcium operátorů (O2, T-Mobile Czech Republic, Vodafone) a společnost CETIN v závěrečné fázi modernizace Opatova pokryly stanici a přilehlé tunely LTE i 5G sítí a současně také stanice Národní třída a Náměstí Republiky. Mobilní signál a datové služby v LTE kvalitě díky tomu mohou cestující v pražském metru nově využívat na lince C v celém úseku od stanice Háje po Nádraží Holešovice a na lince B od Českomoravské po Smíchovské nádraží. Jde celkem o 36 ze 61 stanic pražské podzemní dráhy. Do konce tohoto roku rozšíří ještě síť LTE do stanic Náměstí Míru, Hůrka a Lužiny včetně přilehlých tunelů.

Martin Duška, radní Městské části Praha 11 pro dopravu a otevřenou radnici, ocenil, že díky rekonstrukci Opatova jsou nyní všechny stanice metra na území Prahy 11 bezbariérové, a upřesnil: „Bezbariérový přístup totiž nevyužívají jen lidé s handicapem, ale také maminky s kočárky nebo starší lidé, kteří už jsou v pohybu přece jen limitovaní. Velmi také oceňujeme modernizaci vnitřních technologií stanice, ať už se jedná o odvětrávání, nebo samotné řízení provozu metra."

DPP v rámci modernizace Opatova nechal zrekultivovat část Centrálního parku nad nástupištěm, vybudovat nové chodníky, nainstalovat nové pouliční osvětlení a v neposlední řadě opravit budovu nouzového výstupu a služebního vchodu, jehož fasádu nově zdobí velkoformátový mural art „Flora a fauna“ Ondřeje Vyhnánka. Rozhodla o tom veřejnost v online anketě pořádané letos v září DPP a Městskou částí Praha 11. Stanice metra i autobusové zastávky nad ní dostaly také nový mobiliář a ocelové konstrukce přístřešků nové nátěry.

 

Zdroj: DPP