Straší, ale nemají data. SDP proti tabulce Chytré karantény

MHD Aktuálně
2. 9. 2020 Čistou stopou Prahou
fotografie tramvaje DPP při jízdě
ilustrační foto: archiv DPP

Sdružení dopravních podniků ČR se ohradilo proti tabulce přisuzující vysokou míru rizika nakažení nemocí covid-19 v MHD, kterou sestavila „Chytrá karanténa“. Profesor Dušek z jejího týmu sám připustil, že je nepodložená: My ta data nemáme. Naopak zahraniční studie ukázaly, že veřejná doprava je relativně bezpečná. Otevřený dopis uveřejňujeme.

Vážený pane premiére, vážená vládo,

důrazně se ohrazujeme proti zveřejňování nepodložených informací ohledně rizikovosti cestování v městské hromadné dopravě v souvislosti s šířením nákazy Covid-19, které obsahuje tabulka, již na oficiální Twitter dal k dispozici tým chytré karantény. Nejen, že zveřejněná tabulka rizik přenosu není originální, ale není ani založena na reálných informacích, jak potvrdil i prof. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D.

Takové jednání týmu chytré karantény závažným způsobem poškozuje zájmy jak provozovatelů, tak objednavatelů veřejné dopravy, a to zvláště v situaci, kdy existují sledovací studie provedené v květnu a červenci, které zkoumaly stopy stovek skupin lidí s covid-19 ve Francii, Rakousku a Japonsku. Toto trasování určilo, že méně než pouhé jedno procento případů bylo spojeno s veřejnou dopravou. 

Jako Sdružení dopravních podniků ČR, jehož členy je 22 největších dopravních podniků v České republice, žádáme, aby tým chytré karantény uvedl věci na pravou míru a případná svá další prohlášení lépe vážil. V ideálním případě, aby se seznámil se sledovacími studiemi výše zmíněnými a svá budoucí tvrzení podložil skutečnými daty. Ztráty na tržbách související s koronavirem dosáhly na straně dopravních podniků do současnosti částku převyšující 1,1 miliardy Kč a zbytečné zastrašování cestujících jen tyto propady prohloubí.

V Praze dne 1. září 2020

Ing. Tomáš Pelikán, předseda sdružení, Sdružení dopravních podniků ČR

PaedDr. Martin Chval, výkonný ředitel, Sdružení dopravních podniků ČR