Studenti a lidé nad 60 let budou v MHD cestovat levněji

MHD Aktuálně
28. 8. 2018 MHMP, Čistou stopou Prahou
JEDOUCÍ PRAŽSKÁ TRAMVAJ
Ilustrační foto: Archv DPP

Rada hlavního města Prahy dnes schválila návrh na snížení ceny jízdného v pražské MHD pro studenty a cestující mezi 60 a 65 lety. Obě skupiny budou moci nově od 1. října jezdit za 1 280 korun ročně.

Změny čekají tarify pro juniory, studenty, seniory od 60 do 65 let a občany tarifní kategorie hmotná nouze ve vazbě na celostátní slevy jízdného. Všechny tyto tarify budou mít od 1. října nově stejný ceník pro časové kupony:

  • 30denní 130 Kč
  • 90denní 360 Kč
  • 365denní 1280 Kč

„Původně jsem navrhoval ještě větší slevy, ale jsem rád, že se podařilo dohodnout alespoň tento kompromis. Pražská hromadná doprava, která patří k nejlepším na světě, se stává ještě dostupnější. Zejména studenti navíc kromě finanční slevy určitě ocení i fakt, že si budou moci koupit zlevněný kupon na celý rok a neřešit tak jízdné ve zkouškovém období či o prázdninách. Jsem přesvědčen, že cena jízdného je v Praze nyní již tak výhodná, že už se nikdo nebude muset uchylovat k jízdám načerno,“ uvedl náměstek primátorky pro dopravu, sport a volný čas Petr Dolínek.

V Praze mají již několik let veřejnou dopravu zdarma děti do 15 let a senioři nad 65 let věku. Bezplatně mohou cestovat rovněž lidé doprovázející děti do tří let věku. Všichni ostatní mohou využívat zlevněný roční kupon za 3 650 korun.