Tip na vánoční dárek? Tři zajímavé knižní novinky DPP

MHD Aktuálně
16. 12. 2020 Čistou stopou Prahou
titulní stránka + několik listů knihy Tarif, jízdné, jízdenky
zdroj: DPP

Dopravní podnik hl. m. Prahy vydal tři nové publikace, na nichž se autorsky podílel historik Pavel Fojtík. První z nich potěší všechny, kteří se rádi toulají po zajímavých místech hlavního města, další pak fanoušky veřejné dopravy s hlubším zájmem o historii a reálie pražské MHD.

KAM V PRAZE NA VÝLET?

Je to už bezmála 13 let, co poprvé vyšla úspěšná publikace „110 výletů s Dopravním podnikem hlavního města Prahy“ nabízející výlety s MHD jak po Praze, tak i na zajímavá místa mimo hlavní město.

titulní stránka knihy

Nejnovější vydání knihy Výlety s Dopravním podnikem hlavního města Prahy navazuje na tento počin i jeho reedice z roku 2012 a 2017. Nabízí 52 tipů na procházky méně známými i tradičnějšími místy výhradně v Praze, tedy jeden na každý týden v roce. U každého zjistíte, jak se tam pohodlně a rychle přepravíte MHD, a získáte i praktický odkaz do mobilní aplikace Mapy.cz pomocí QR kódu. Publikace má praktický malý kapesní formát v kroužkové vazbě. 

Její cena je 189 korun.

Kromě toho DPP vydal novou aplikaci Prague Trips obsahující výběr 40 výletů MHD. Zdarma si ji můžete stáhnout z App Store nebo Google Play. Najdete v ní nejen známá turistická místa, ale také zákoutí hlavního města, která nejsou v žádném jiném průvodci (Za smíchovskými a košířskými usedlostmi, Z Malé Chuchle do Slivence, Z Butovic do Radlic, Starý Prosek a Prosecké skály či procházku po trase první pražské elektrické dráhy z Letné do Bubenče). U každého výletu jsou informace o lokalitě, např. její historie, náročnost, délka a vedení trasy, otevírací doby, dopravní spojení (na začátek a z konce doporučené trasy) či odkaz na přehled aktuálních mimořádných událostí v MHD. Nechybí ani výlet do Muzea MHD. To připravilo další novinku – audioprůvodce po expozici. Pomocí appky Prague Trips a intergrovaného audioprůvodce po muzeu se můžete seznámit nejen s exponáty, ale i významnými osobnostmi z historie muzea a pražské MHD.

HISTORIE ODBAVOVÁNÍ CESTUJÍCÍCH

Po delší přestávce dostávají zájemci o historii městské dopravy 5. svazek 1. dílu Encyklopedie pražské MHD nazvanou Tarif, jízdné, jízdenky.

titulní stránka knihy

Přesně na 260 stránkách publikace Tarif, jízdné, jízdenky velmi podrobně přibližuje vývoj odbavování cestujících od roku 1875 po současnost. Příprava tohoto tématu byla náročná a zabrala téměř dva roky. „Dílo je svého druhu unikát. Ve světě zatím nebyla vydána obdobná publikace, která by do takového detailu popisovala vývoj tarifu a jízdenek v městské dopravě nějakého města,“ uvedl Pavel Fojtík, spoluautor publikace, historik a bývalý vedoucí archivu DPP. 

Můžete si ji pořídit za 350 korun.

Jednotlivé svazky Encyklopedie pražské MHD vychází na volných listech, které se vkládají do speciálních šanonů. V současnosti DPP připravuje další 3 díly encyklopedie, které by postupně měly vyjít do roku 2024. „První z nich by měl být ‚Pracovní vozy tramvají‘, v němž představíme všechny tramvajové vozy, které pražská MHD kdy využívala, ale nesloužily k přepravě cestujících. Druhý, zřejmě nejobsáhlejší, čítající zhruba 350 stran, má pracovní název ‚Historie tramvají v Praze‘ a poslední díl se bude věnovat osobnostem pražské MHD. Encyklopedie by tak měla být kompletní po 10 letech od vydání prvního svazku a současně před oslavami 150. výročí MHD v Praze,“ řekl Petr Malík, vedoucí jednotky Historická vozidla DPP a Muzea MHD v Praze.

PRŮVODCE STANICEMI PRAŽSKÉHO METRA

„Stanice pražského metra“ vycházejí poprvé samostatně.

titulní stránka knihy

Publikace Stanice pražského metra z autorského pera Pavla Fojtíka popisuje všechny stanice pražské podzemky od vzniku po současnost a nabízí přitom spoustu zajímavosti i přesných technických údajů. Autor téma poprvé zpracoval v roce 2009 v rámci diáře, o pět let později byly stanice součástí 1. svazku 1. dílu Encyklopedie pražské MHD, který byl věnován metru. Samostatná kniha nabízí nejkompletnější informace včetně stanic na V. úseku trasy A, který DPP zprovoznil v dubnu 2015. 

Kniha má 134 stran a její cena činí 139 korun.

 

Všechny tři knižní novinky z produkce pražského dopravního podniku si můžete zakoupit on-line ve Fanshopu DPP, anebo osobně v Infocentrech DPP.  Výhodou druhého způsobu je, že je zaručeně stihnete umístit pod letošní vánoční stromeček.