Tramvaj má na přechodu přednost, připomíná žákům společná akce DPP a policie

MHD Aktuálně
21. 11. 2018 DPP, Čistou stopou Prahou
beseda s dětmi uvnitř preventivní tramvaje
Ilustrační foto

Od včerejška v Praze probíhá již devátý ročník preventivní kampaně NENÍ CESTY ZPĚT. Jejím smyslem je varovat především žáky základních škol před riziky spojenými s provozem tramvají .

Dopravně-bezpečnostní projekt probíhá od 20. do 29. listopadu. Jde o společnou akci Dopravního podniku hl. m. Prahy a Policie ČR, jejichž zástupci ve speciálně upravené preventivní tramvaji pro žáky pořádají vzdělávací přednášky a besedují s nimi.

kdy a kde se akce v preventivní tramvaji letos pořádají

Uvnitř této tramvaje se žáci základních škol seznamují s informačními materiály a prohlížejí si fotografie s bezpečnostní tematikou. Snímky následků dopravních nehod tramvají s chodci by měly děti odradit zejména od zbytečného riskování při přecházení vozovky. Dispečeři a řidiči DPP společně s policisty z Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy pak během přednášek a besed učí žáky bezpečnostním pravidlům tramvajového provozu v Praze.

„Je žádoucí, abychom připomínali, že na rozdíl od jiných vozidel má tramvaj na přechodu pro chodce přednost,“ říká Miloš Trnka z odboru Řízení a kontrola provozu DPP.

Toto pravidlo však chodci často ignorují a v důsledku toho dochází k množství nehod včetně těch nejtragičtějších. V posledních dvou letech letech navíc srážek tramvají s chodci přibývá. Preventivní kampaň s výmluvným názvem NENÍ CESTY ZPĚT má přispět ke snížení jejich počtu.

 

statistika nehod tramvaje - chodci v letech 2016 - 2018
Zdroj: Policie ČR