Trvalé změny PID

MHD Aktuálně
13. 6. 2016 Filip Drápal
Trvalé změny PID od 12. 6. 2016
Zdroj: PID

K celostátnímu termínu změn jízdních řádů 12. 6. 2016 dochází k úpravám provozu vybraných příměstských autobusových linek PID a také vlakové linky S54 Hostivice - Středokluky, kde se výrazně změní jízdní řád pro lepší obsluhu místních obcí. Autobusové změny se týkají především Mělnicka.

Změny na Mělnicku: rychlík 349 pojede po dálnici, mělnická linka 474 pojede častěji

Expresní linka 349 bude nově vedena mezi Březiněvsí a Ládvím po dálnici D8, čímž se vyhne častým kolonám v ulici Ďáblická. Zastávka Sídliště Ďáblice bude pro tuto linku zrušena a nahrazena zřízením zastávky Třebenická, kde je zajištěn přestup na městské autobusové linky 136, 177 a 183 ve směru Prosek a Vysočanská. Na linkách 348 a 369 bude zřízena zastávka Ďáblický hřbitov (na znamení).

Ke stejnému termínu dochází ke změně trasy mělnické linky 474. Linka je nově vedena všemi spoji obousměrně přes novou zastávku Mělník, Podolí, koupaliště. Zároveň bude na této lince zaveden odpolední víkendový provoz a současně bude linka jezdit až do cca 19:00.

Vlaky na lince S54 se přizpůsobí potřebám místních obyvatel

Vlaková linka S54 funguje od prosince 2015 na trase Hostivice – Středokluky. Nové časové polohy vlaků budou lépe vyhovovat potřebám okolních obcí a budou také lépe navazovat v Hostivici na vlaky linek S5 a R5 do/z Prahy. V pracovní dny budou nově jezdit vlaky v ranní i odpolední špičce v pravidelném hodinovém intervalu, odpolední provoz bude navíc prodloužen cca do 20:00. O víkendu budou spoje rozloženy v průběhu celého dne cca mezi 7:00 a 19:00 do dvou- až tříhodinového intervalu. V naprosté většině případů budou vlaky navazovat v Hostivici na rychlíky z/do Prahy a díky rychlému přestupu nabídne železnice výrazně rychlejší spojení do centra Prahy oproti stávajícím autobusovým linkám, zejména z obcí Dobrovíz a Hostouň.

Přehled nejdůležitějších změn na jednotlivých linkách:

S54 Výrazná změna jízdního řádu, rovnoměrnější rozložení spojů v průběhu dne i týdne.

348 Zkrácení většiny víkendových spojů ukončených v zastávce Libiš, obec do zastávky Neratovice, U Vojtěcha.

349 Linka je nově vedena mezi Březiněvsí a Ládvím po dálnici D8, ruší se zastávka Sídliště Ďáblice a zřizuje se zastávka Třebenická.

406 Rozšíření provozu celotýdenně večer.

419 Sezonní rozšíření provozu v podvečerním období (červen až září) v trase Stará Boleslav, aut. st. – Dřísy, žel. st.

474 Linka je vedena přes novou zastávku Mělník, Podolí, koupaliště a je prodloužen provoz o víkendech až do cca 19:00.

Změny zastávek:

Ďáblický hřbitov nově se zřizuje i pro linky 348 a 369 (na znamení)

Mělník, Podolí, koupaliště nová zastávka pro linku 474 (na znamení)

Všestary, Strančická nová zastávka pro linky 489 a 494 (na znamení)

 

Filip Drápal, tiskový mluvčí ROPID

dopravní novinky a zajímavosti: www.facebook.com/PrazskaIntegrovanaDoprava