Wifi v metru končí, nahradí ji LTE

MHD Aktuálně
4. 8. 2020 Čistou stopou Prahou
sedící cestující, na kolenou má batoh a v ruce mobilní telefon
ilustrační foto

Vysokorychlostní síť LTE je v metru nově ve stanicích Českomoravská na lince B a Hradčanská na lince A včetně přilehlých tunelů. V následujících dnech je doplní ještě Dejvická na lince A a do konce roku se síť rozšíří do dalších 10 stanic pražského metra. Díky tomu budou moci cestující mj. využívat mobilní a datové služby v LTE kvalitě nepřerušovaně v celém úseku linky A od Nemocnice Motol až po Muzeum. 

Českomoravská a Hradčanská jsou dvacátou osmou a dvacátou devátou stanicí pražského metra pokrytou signálem vysokorychlostní sítě LTE. Do konce letošního roku Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP), konsorcium operátorů (O2 Czech Republic, T-Mobile Czech Republic, Vodafone Czech Republic) a společnost CETIN plánují nainstalovat síť LTE do dalších 11 stanic metra.

V srpnu by to kromě Dejvické měly být také stanice Karlovo náměstí a Můstek na lince B. V září se rozšíření signálu LTE dočkají cestující z oblasti pražského Jižního města na nejvytíženější lince C, konkrétně stanice Chodov, Opatov a Háje. V průběhu posledního čtvrtletí letošního roku by síť LTE měly dostat také Národní třída, Náměstí Republiky, Náměstí Míru a další dvě stanice v Praze 3 nebo Praze 5 v závislosti na zahájení prací na připravované modernizaci stanice metra Jiřího z Poděbrad.

Do konce letošního roku by měla vysokorychlostní síť LTE fungovat v metru v celém širším centru Prahy. Na příští rok zůstane DPP, konsorciu operátorů a společnosti CETIN pokrýt 22 stanic a přilehlých tunelů pražského metra.

WIFI V METRU KONČÍ, NAHRADÍ JI VYSOKORYCHLOSTNÍ SÍŤ LTE

V návaznosti na rozšiřování pokrytí stanic metra a přilehlých tunelů vysokorychlostní sítí LTE se DPP rozhodl ukončit pilotní provoz vlastní wifi.

„Naše strategie v oblasti pokrývání metra signálem je jednoznačná – chceme ve spolupráci s operátory rozšiřovat do celé sítě pražského metra nejmodernější technologie, což je v tuto chvíli vysokorychlostní síť LTE, v budoucnu pak i 5G. Nechceme podporovat dvoukolejnost a zbytečně vynakládat další prostředky na budování a provozování paralelního systému, který nikdy nemůže poskytnout takovou rychlost, kvalitu a stabilitu signálu jako síť LTE,“ řekl Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

Jak dále uvedl, náklady DPP na vybudování vlastní sítě wifi ve stanicích metra, bez pokrytí tunelů, by se pohybovaly ve stovkách milionů korun a další desítky milionů ročně by stál dopravní podnik provoz a údržba celého systému. DPP se rozhodl tyto prostředky ušetřit. O instalaci, provoz i údržbu se stará konsorcium operátorů a společnost CETIN. Pro představu, pokrytí úseku mezi dvěma stanicemi metra sítí LTE stojí v průměru 10 milionů Kč v závislosti na jeho délce.

Wifi signál byl dostupný v osmi stanicích metra: na lince A na Muzeu, na lince B na Florenci, Náměstí Republiky a Smíchovském nádraží a na lince C na Florenci, Hlavním nádraží, Muzeu a na Pražského povstání. Všechny tyto stanice, vyjma Náměstí Republiky, jsou v současnosti již plně pokryty signálem vysokorychlostní sítě LTE včetně přilehlých tunelů, kam wifi síť nedosahovala. Na Náměstí Republiky bude LTE síť k dispozici na podzim letošního roku.

AKTUÁLNÍ STAV POKRYTÍ STANIC A PŘILEHLÝCH TUNELŮ METRA SÍTÍ LTE

Linka A:
úsek Nemocnice Motol – Muzeum (10 stanic)

Linka B:
úsek Smíchovské nádraží – Anděl (2 stanice) 
úsek Florenc – Českomoravská (5 stanic)

Linka C:
úsek Nádraží Holešovice – Roztyly (12 stanic)

 

zdroj: tisková zpráva DPP