Bike and Ride v Klánovicích

Kolo Aktuálně
17. 9. 2016 Sylva Švihelová
Bike and Ride Klánovice celkový pohled
Bike and Ride u nádraží Praha-Klánovice

Praha má své první Bike and Ride (B+R). Nádraží v Klánovicích se teď může pyšnit novými zastřešenými stojany a osmi uzamykatelnými cykloboxy.  Nejen klánovičtí, ale i lidé ze širšího okolí teď budou moct na nádraží pohodlně zaparkovat.

Pilotní projekt v Klánovicích je součástí programu, jehož cílem je propojení cyklodopravy a veřejné hromadné dopravy.  Výstavba byla umožněna díky vstřícnosti Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), která poskytla svůj pozemek, městské části Praha Klánovice, která zpracovala projekt a Technické správě komunikací, která stavbu realizovala.

U nádraží nově vznikly tři celoprosklené přístřešky s kapacitou 30 míst a osm cykloboxů, které je možné využít až pro 16 jízdních kol. Cykloboxy budou městskou částí pronajímané na jeden rok za symbolickou částku. Parkoviště na kola v brzké době doplní také kamery, které budou prostor nonstop monitorovat.

Komise RHMP pro cyklistickou dopravu, která vznik nového B+R iniciovala už má představu i o dalších nádražích na okraji Prahy, kde by v brzké době měla nová stanoviště pro kola vzniknout. V plánech je nádraží v Horních Počernicích nebo Kolovratech. Vše však záleží na aktivitě a zájmu samotných městských částí a vstřícnosti SŽDC.

Pracujeme na tom, aby se i drobná opatření pro cyklistiku stala nedílnou součástí přípravy každého dopravního projektu a to na všech úrovních. O smysluplnosti celé této akce svědčí už samotný fakt, že stání na kola byla postupně obsazována již během výstavby a také neutuchající zájem kolemjdoucích o možnost použití právě montovaných cykloboxů.“ Uvedl Petr Dolínek náměstek primátorky pro dopravu.

Fotogalerie