Certifikovaný cyklozaměstnavatel... Užitečná novinka pro české firmy

Kolo Aktuálně
19. 6. 2018 Čistou stopou Prahou
muž v práci u PC, vedle něj kolo
Zdroj: Nadace Partnerství

Do České republiky vjíždí evropský standard Certifikovaný cyklozaměstnavatel. Je určen firmám, pro které je péče o jejich zaměstnance prioritou, a proto jim také vytvářejí dobré podmínky pro dojíždění do práce na kole.

Získáním standardu Cycle Friendly Employer Certification, který pro tuzemské podmínky adaptovala Nadace Partnerství, se současně firmy přihlásí k odpovědnosti za zdravé životní prostředí, na nějž má značný negativní dopad individuální motorová doprava.

PRŮVODCE A PŘÍKLADY PRO ZÁJEMCE

Certifikace je celoevropským měřítkem, podle kterého firma může zhodnotit míru své vstřícnosti vůči bezmotorovému dojíždění do práce a identifikovat příležitosti, jak být ještě lepším pracovištěm pro své zaměstnance jezdící na kole. Firmám je pro získání tohoto standardu k dispozici průvodce certifikací, ve kterém naleznou všechna opatření, která vytvoří z jejich pracovišť místa přívětivá pro zaměstnance dojíždějící na kole. Kromě toho mohou firmy využít inspirativní databázi příkladů dobré praxe.

PLATNOST TŘI ROKY

Jak probíhá proces certifikace, popisuje koordinátor projektu Michal Šindelář: „Pracoviště je hodnoceno podle 49 kritérií rozdělených do šesti tematických oblastí. Za každé splněné kritérium firma získává body a podle celkového počtu bodů dosahuje bronzové, stříbrné nebo zlaté certifikace, která odpovídá evropskému standardu. Po vyplnění online dotazníku firmu navštíví auditor certifikace, který firemní výsledky se zástupcem firmy znovu projde, a následně firma získává certifikát platný na tři roky.“

LOGO PROJEKTU
Webové stránky projektu najdete ZDE.

VÝHODY PRO VŠECHNY

„Jízda na kole je jako fyzické cvičení před prací. Zaměstnanci jsou fit, tráví méně času na nemocenské, méně chybují, dosahují lepší psychické pohody a jejich celková produktivita je vyšší. Zároveň šetří náklady jak firmám v centrech měst, které si nemusí vydržovat tolik parkovacích míst pro auta, tak i samotným zaměstnancům,“ upřesnil Šindelář výhody pro pracovníky i jejich zaměstnavatele.

ZLATO HNED NAPOPRVÉ

Rovnou na zlatou úroveň certifikace dosáhla brněnská firma Thermo Fisher Scientific vyrábějící elektronové mikroskopy. „Letos jsme získali evropský standard Certifikovaný cyklozaměstnavatel, který nám dal zajímavé podněty. Ať už to jsou drobnosti jako umístění cyklostojanů pro návštěvy, pořízení servisní sady na kola nebo cyklopřednášky. Dále se zamýšlíme i nad možností obohacení naší flotily referentských vozidel o elektrokola nebo elektrokoloběžky,“ uvedla HR managerka firmy Renata Millerová.

mnoho zaparkovaných kol
Kryté kolárny, jedna pro celoroční komfort cyklistů v garážích... I proto brněnská firma získala nejvyšší stupeň certifikace.

O NADACI

Nadace Partnerství, která Certifikaci pro cyklozaměstnavatele v Česku koordinuje, již od roku 2005 poskytuje certifikaci kvality turistických služeb Cyklisté vítáni. Jejím posláním je zlepšování podmínek na straně ubytovacích a stravovacích zařízení a jiných turistických cílů. Nadace Partnerství vydala již více než 1000 těchto certifikátů. Nyní tedy prostřednictvím Certifikovaného cyklozaměstnavatele nabízí podobnou službu také zaměstnavatelům.