Nejezdi jak netopejr, mohl bys na to dojet!

Kolo Aktuálně
29. 10. 2021 Čistou stopou Prahou
policista radí cyklistce, jak má vypadat správné osvětlení kola. Foto z minulého ročníku.
foto z minulého ročníku akce

Je tomu již rok, co nástup COVID 19 přinesl změny do života občanů a převrátil zažité pořádky i v Pražské dopravě. Lidé, kteří chtěli cestovat individuálně a nechtěli trávit čas v kolonách, zvolili kolo. V minulém roce proto stoupl počet cyklistův ulicích o téměř 40 %.

Možná se Pražanům jízda na kole zalíbila. Možná oceňují novou infrastrukturu, která pro ně vzniká, každopádně se i letos počet cyklistů v ulicích zvýšil. Teplé léto se již přehouplo do barevného podzimu. Z oken kanceláře počasí ještě láká k projížďce a cyklisté stále slyší na jeho volání. Rána jsou však již sychravá i kluzká, svítání pozdní a smráká se dříve, než by člověk čekal. 

Zejména brzký nástup tmy by cyklisté neměli podceňovat. Pokud cyklista přehlédne po ránu orosený teploměr, srážka s realitou pro něj bude v horším případě znamenat rýmu a čaj. Pokud však neosvětleného cyklistu na ulici plné světel, poutačů a osvětlených aut přehlédne řidič, srážka s realitou bude pro oba z nich mnohem více nepříjemná! 

plakát k akci

Cyklisté by proto za dlouhých nocí či při rozbřesku neměli spoléhat pouze na dobrý zrak motoristů, ale zejména na kvalitní povinnou výbavu svého kola. V nejbližších dnech jim to připomene šestý ročník preventivní akce Magistrátu a Městské policie hl.  m. Prahy Nejezdi jak netopejr. Strážníci jim přímo na stezkách a v ulicích pomohou výbavu kola zkontrolovat a poradí, co chybí a proč je to důležité. 

Kolo musí být ze zákona vybaveno odrazkami, které lze nahradit i reflexními prvky „obdobných vlastností“ na oblečení. Vzadu musí být červené odrazko, vpředu bílé, v pedálech mají být oranžová. Oranžové musí být i v drátech předního nebo zadního kola (a nejlépe obou kol), ty je možné nahradit reflexními materiály například na bocích pneumatik.

Za snížené viditelnosti (noc a tma, mlha, sněžení, hustý déšť, jízda v tunelu) je cyklista povinen mít za jízdy rozsvícené přední bílé světlo a vzadu červené, které může blikat. POZOR! Přední světlo by nemělo blikat ani oslňovat protijedoucí cyklisty. Je to opravdu velmi nepříjemné a dávejte si na to pozor zejména na cyklostezkách. Při špatném seřízení svítilny se může navíc i relativně slabé světlo cyklisty nepříjemně odrážet ve zpětném zrcátku řidiče automobilu.

Akce bude startovat za soumraku 1. 11. 2021 u nově otevřeného Vodního prostupu Rokytka a pokračovat následující dva týdny celkem na šesti cyklisty vyhledávaných lokalitách.

foto drobných dárků rozdávaných cyklisty - minulý ročník.
Pokuty padají jen v nejkřiklavějších případech, zato se při akci debatuje o smyslu opatření a rozdávají informační materiály, odrazky či „blikačky“.