Cyklobus na lince 147 opět v provozu

Kolo Aktuálně
24. 3. 2018 Čistou stopou Prahou
Foto stojícího cyklobusu, s koly ve stojanech
Na lince si cestující kola nakládají a vykládají sami.

Ode dneška se znovu můžete svézt i se svým kolem na lince č. 147 ve směru z Dejvic do Suchdola. Cyklobus Dopravního podniku hl. m. Prahy, který na této trase zahajuje již třetí sezónu, bude v provozu do konce října.

Pomoc na cestě do kopce

Přeprava kol na lince 147 je umožněna ve směru z centra města. Pro časovou náročnost manipulace s kolem si jej cyklisté mohou naložit pouze v zastávkách Dejvická (přestup z metra) a V Podbabě (přestup z přívozu) a vyložit v zastávkách Internacionální a Výhledy. „Cyklobusy pomáhají cyklistům překonat obtížné stoupání do Suchdola. Věřím, že zájem cyklistů o využití cyklobusů dál poroste, rád zdůrazňuji, že přeprava kol je zdarma,“ řekl Petr Dolínek, náměstek primátorky pro dopravu, sport a volný čas.

Jízdní řád a podmínky

V pracovních dnech jezdí cyklobusy na každém druhém spoji linky 147 přibližně do 23:30, o víkendech pak na všech spojích přibližně do 20:30. Jízdní řád linky najdete ZDE, spoje pro cyklisty jsou v něm označeny piktogramem jízdního kola.

Na lince je možné přepravovat pouze běžná kola, nikoliv kola s pomocným elektrickým nebo spalovacím pohonem, jednokola (tzv. monokola), dvoukola a koloběžky, které by nebylo možné na nosič bezpečně upevnit. Z jízdních kol musí být před naložením sejmuta všechna doplňková vybavení (světlomety, brašny, láhve apod.).

přeprava kol v busech - proč to funguje jen omezeně

 

 

 

 

 

Další možnosti přepravy kol v autobusech

V Praze je dále v autobusech umožněna přeprava bicyklů na speciální lince AE (Airport Express) z Hlavního nádraží na Letiště Václava Havla a zpět. Kolo, které musí být zabaleno pro leteckou dopravu, je zde přepravováno zdarma.Stejně jako ve všech ostatních prostředcích PID je i v autobusech možné přepravovat jako zavazadlo skládací kolo ve složeném stavu, dětské kolo pro dítě do 6 let či dětské odrážedlo. Rozměry, které pro zavazadlo činí 50 × 60 × 80 cm, mohou být v jednom směru překročeny.

Od dubna cyklobus z Dobřichovic do Kytína

Již 7. dubna začne jezdit cyklobus s úchyty na 25 jízdních kol v oblíbené výletní oblasti na trase Dobřichovice – Řitka – Mníšek pod Brdy – Kytín a zpět. Bude na něm platit tarif PID, cena přepravy jízdního bude činit 16 Kč bez ohledu na vzdálenost a fungovat bude do října v každý nepracovní den. V Dobřichovicích tento cyklubus navazuje na vlaky linky S7.