Dej si dvě jízdy na kole a ráno mi zavolej: Jízda na kole na lékařský předpis

Kolo Aktuálně
7. 8. 2019 Čistou stopou Prahou
osoba jede na kole, za ní zaparkovaná bikesharingová kola
foto: www.nytimes.com

Dvě lékařská centra v britském městě Cardiff (Wales) nabízejí svým pacientům šestiměsíční členství v bikesharingovém programu na půjčování kol s bezplatnými jízdami do 30 minut zdarma. Informoval o tom The New York Times.

Nový projekt ve Walesu nyní umožňuje lékařům nabídnout pacientům nezvyklý recept na zlepšení zdraví: jízdy na kole. Pilotní projekt, první svého druhu v Británii, iniciovaný a řízený zdravotní komisí, je odezvou na požadavky lékařských odborníků z celého světa: nabídnout pacientům alternativní možnost k užívání léků, aby mohli zabránit jejich vedlejším účinkům a zlepšit efektivnost nákladů.

Dvě lékařská centra v Cardiffu budou nabízet svým pacientům šestiměsíční členství v programu na půjčování kol, který jim umožní bezplatné jízdy na kole do 30 minut. Organizátoři věří, že projekt dále rozšíří.

„V první fázi pilotního projektu se chceme ujistit, že program funguje podle předpokladů a je pro pacienty i lékaře snadno použitelný. Rovněž chceme od účastníků projektu získat odezvu,” uvedl Dr. Tom Porter ze zdravotní komise univerzity v Cardiffu a Vale ve svém středečním prohlášení. „Pokud se projekt osvědčí,” dodal, „rozšíříme ho po celém městě.”

Nedávné výzkumy potvrdily názor, že pohybové aktivity mohou být považovány za léčivé a studie prokázaly jejich účinnost srovnatelnou s léky při léčení diagnóz jako je vysoký krevní tlak a obezita. Také další podněty – jako třeba Cvičení v lékařství vydané americkou univerzitou sportovní medicíny (Exercise in Medicine by the American College of Sports Medicine) – doporučují lékařům, aby předepisovali pohybová cvičení jako součást léčby.

Projekt v Cardiffu čerpá z podobného projektu realizovaného v Bostonu v roce 2014, kdy město umožnilo lékařům předepisovat pacientům s nízkými příjmy jízdní kola. Británie zavedla rámcový systém předepisování cvičení v roce 2001, což umožnilo lékařům a sestrám doporučovat pacientům pohybové aktivity pod odborným dozorem ve sportovních centrech a tělocvičnách. Nedávno byt vytvořen na Loughborough University v Anglii nový kurz, jenž má vyškolit odborníky na pohybové aktivity, aby získali akreditaci nezbytnou k vydávání receptů v rámci britského zdravotnictví.

„Pokud se zamyslíte nad farmaceutickým průmyslem, není v podstatě nastaven jako ozdravný, ale k léčbě příznaků,” řekl Dale Esliger, vedoucí projektu Loughborough, v pátečním telefonním rozhovoru. „A je zřejmé, že vedlejší účinky cvičení jsou veskrze pozitivní.”

Potřeba takového programu je zjevná. Podle statistik, které zveřejnilo tento týden britské zdravotnictví, bylo loni v Anglii zaznamenáno 711 000 nemocničních příjmů souvisejících s obezitou, což je ve srovnání s předchozím rokem o 15 % více.

Britská vláda doporučuje minimálně 2,5 hodiny lehkých pohybových aktivit nebo 75 minut intenzivního cvičení během týdne. Bohužel realita je špatná: více než 20 % mužů a žen v Anglii bylo klasifikováno jako nečinní, tedy že se loni pohybovali ještě méně, než je doporučené minimum.

Nextbike, společnost, která nabízí cykloslužby pro pacienty v Cardiffu, půjčuje kola v mnoha dalších evropských městech. Mareike Rauchhaus, tisková mluvčí společnosti, uvedla, že se Nextbike účastnil kampaně Do práce na kole, která umožňuje lidem získat odměny od jejich zdravotních pojišťoven za to, že jezdí do práce na kole.

„Zatímco jsme si vědomi mnoha benefitů, které pohybová cvičení našim pacientům přináší, lidé nejsou vždy ochotni se zapojit,” uvedl Dr. Karen Pardy, rodinný lékař, který se projektu v Cardiffu účastní. Zároveň doufá, že lékařské předpisy povzbudí lidi k projížďce na kole Cardiffem a uvědomí si, jak taková aktivita podporuje jejich pohodu.

Článek Palko Karasze si v originálním znění můžete otevřít ZDE.