Freebike dnes v Praze spustil systém 500 sdílených elektrokol

Kolo Aktuálně
1. 4. 2019 Čistou stopou Prahou
foto elektrokol Freebike
Ilustrační foto: lupa.cz

Ode dneška jsou obyvatelům a návštěvníkům hlavního města k dispozici sdílená elektrokola Freebike české společnosti Homeport. Bikesharing jako atraktivní součást udržitelné veřejné dopravy tak v Praze dostává nový impuls k dalšímu rozvoji.

„Uživatelé budou mít k dispozici celkem 500 městských elektrokol, která jsme vyvinuli i vyrobili v České republice. K jejich použití stačí jediné, registrovat se do systému a mít aplikaci v mobilním telefonu,“ říká výkonný ředitel společnosti Ludvík Jaroš.

Freebike je první systém nabízející kombinaci sdílených elektrokol a bezstanicového režimu. Cyklisté díky němu budou mít výrazně pohodlnější cestování po městě. Zaparkovat mohou bez nutnosti připoutat kolo pomocí řetězu či jiného zařízení, a to ve virtuálních stanicích vyznačených v aplikaci, ve vybraných lokalitách i mimo tyto stanice.

Freebike Praha bude operovat na územích Prahy 1 až 8 a v Horních Počernicích. „Zásadní je pro nás shoda systému s požadavky jednotlivých městských částí. Proto intenzivně jednáme o řešení i v nejvíce zatížených lokalitách v Praze, kde bychom měli nalézt finální shodu v nejbližších dnech,“ doplnil Jaroš. Homeport je jedním ze signatářů Memoranda o rozvoji služeb sdílených kol v Praze.

Nad systémem Freebike bude 24/7 dozor. Kola využívají kombinaci vyspělých technologií umožňujících nejen sledování polohy, ale i jejich stavu a stylu jízdy jednotlivých uživatelů. Výměnu baterií bude přímo v terénu zajišťovat tým techniků, který také bude řešit případné kolize mezi sdílenými koly a dalšími uživateli veřejného prostoru. 

Městská elektrokola Freebike nabízí jízdu s pomocí motoru i bez něj. V aplikaci si mohou uživatelé navolit, jak silnou asistenci elektromotoru budou chtít. Bez ohledu na sílu „přišlapávání“ pomůže motor maximálně do rychlosti 25 km/h.

CENÍK SLUŽBY

Společnost se sídlem v Karlíně vyvíjí a dodává systémy sdílených kol do více než dvou desítek evropských i mimoevropských měst ve Spojeném království, Francii, Polsku, Finsku, Slovensku, Kanadě, Saudské Arábii a v České republice.

Od klasických kol ve stanicových systémech postupně vyvinula systém v Česku vyráběných elektrických městských kol s možností stanicového i bezstanicového provozu vybavených kombinací řady pokročilých technologií. Systém eklektrických sdílených kol v bezstanicovém režimu uvedl Homeport jako první v Evropě.