MTB: Na začátku jediný převod, rozžhavená torpéda a nadšení pár lidí

Kolo Aktuálně
16. 1. 2019 Roman Sovák
Joe Breeze na trati závodu Repack
Joe Breeze, který později sestavil zřejmě první MTB, na trati závodu Repack.

Letos to bude čtyřicet let, co se v USA vrhli Gary Fisher, Charlie Kelly a Tom Ritchey na sériovou výrobu horských kol. Cyklistům tím otevřeli cestu do volné krajiny, kde se můžou podle kondice prohánět nebo plahočit i nejnáročnějšími terény a povrchy.

KOMUNITA OD MOUNT TAMALPAIS

Ne že by do roku 1979 horská kola (mountain bikes, MTB) vůbec neexistovala. Byla ale vyráběna „na koleně“ v počtu jednotek kusů, a to ještě většinou v partě kolem uvedené trojice. Právě v komunitě těchto chlapíků (dál například Otis Guy, Gary Fisher, Joe Breeze) i některých dam (Wende Cragg, Jacquie Phelan), kterou proslavily pekelné sjezdy z kalifornské hory Mount Tamalpais, vznikaly první „mountain bikes“ – nebo přesněji jejich předchůdci.

Byly to předělávky kol ze třicátých či čtyřicátých let, cruiserů, nalezených v kůlně nebo koupených za pět dolarů z nějaké garáže. U těchto „clunkers“ (či „klunkerz“ – kraksna, šrot), jak je titulovali ti, co je sedlali, jako základ vyhovovaly jejich široké pneumatiky a oproti tehdejším modelům z obchodů i jejich odolnost… I když s tou to také nebylo bůhví co, jak dokládá Kelly: „Tehdy pode mnou kolo moc  dlouho nevydrželo … Opakovaně jsem jim ničil rámy.“ 

Účastníc závodu s koly Schwinn Excelsiors
Báječní muži se stroji Schwinn Excelsiors, které i přes své stáří pod jejich vedením téměř létaly...

Jezdci jim strhávali blatníky, světla a i jinak jim „ulehčili“, ale o jejich technické vyspělosti svědčí nejlépe to, že ještě v roce 1974 měly jen jeden převod a brzdilo se na nich protišlapací brzdou – tzv. torpédem. „Náboj zadního kola se při brzdění tak zahříval, že se z něj vypařovala vazelína. Po jedné nebo dvou jízdách se musel znovu naplnit (repack),“ vzpomíná Joe Breeze.

SEŠUP JMÉNEM REPACK

O dva roky později, v době legendárního závodu REPACK, už bylo podle Kellyho všechno jinak: „Většina z nás modernizovala svá kola na deset rychlostí a měli jsme vpředu i vzadu bubnové brzdy.“  Na Mount Tamalpais se hrstka těchto nadšenců scházela za účelem divokých sjezdů už delší čas, a protože se věčně dohadovali, kdo je rychlejší, rozhodli se zjistit to na férovku při závodě. Startovalo se ve dvouminutových  intervalech 21. října 1976 a byl to „závod smrti“ – vyhrál Alan Bonds, který jako jediný z desítky účastníků nehavaroval nebo nerozbil kolo.

Wende Crag na trati.
... a jedna báječná žena, která i v sandálcích zajela dámský rekord trati: Wende Cragg a 5:27

Celkem se uskutečnilo 24 Repacků, z toho 22 v letech 1976–1979 a poslední dva počátkem osmdesátých let. Nejrychlejšího času v nich na trati zhruba 3,4 kilometru dlouhé dosáhl Gary Fisher (4:22), ale o vyrovnanosti tehdejších účastníků svědčí časy jeho pronásledovatelů (Joe Breeze 4:24, Otis Guy 4:25). Joe Breeze závod vyhrál desetkrát.

RITCHEY/MOUNTAINBIKES

Nebyla to vize a vývoj pod křídly velkých společností, z kterého vyrostl světový fenomén s názvem mountain bikes. Bylo to nadšení úzké skupiny lidí, kteří se neváhali řítit bez přileb a ochranných pomůcek na značně nedokonalých kolech terénními nástrahami jedné kalifornské hory. A taky jejich snaha své stroje průběžně zvelebovat.

Na jednu stranu závody Repack přitáhly zájem médií a vyvolaly zájem veřejnosti, na druhou pokračoval technický upgrade kol až do bodu, kdy se začalo upouštět od modernizace starých clunkers a vznikaly – nejdříve kusově na zakázku – svébytné horské speciály včetně vlastního rámu. Zřejmě první  dva udělal Joe Breeze v roce 1977 pod název Breezer 1 nejprve pro sebe a následně i pro Kellyho.

Joe Breeze a Breezer1
Breezer1, zřejmě první horské kolo historie, a jeho stvořitel.

Do sériové výroby mountain bikes se jako první pustili v roce 1979 Fischer a Kelly, rámy jim dodával Ritchey (značka jejich horských kol se časem ustálila na názvu Ritchey/MountainBikes). A slavili úspěch: první rok jich firma vyrobila 160 a druhý už celý tisíc! V roce 1983 byla společnost rozpuštěna, ale to se už nápad dávno ujal nejen u zákazníků, ale i u konkurence zabývající se výrobou bicyklů.

MTB Ritchey/MountainBikes, 1979
MTB Ritchey/MountainBikes, 1979

Zdroje:

collectorsweekly.com / The Hippie Daredevils Who Were Just Crazy Enough to Invent Mountain Biking (vč. archivních fotografií, ZDE)

magazin.aktualne.cz / To byla jízda! Pvní závod horských kol… (ZDE)

wikipedia.org / Cruiser bicycle (ZDE)