Soud potvrdil platnost zákazu pivních kol v Praze

Kolo Aktuálně
11. 3. 2021 MHMP, Čistou stopou Prahou
foto pivního kola v Praze se zákazníky s půllitry v ruce
Pražané si mohou oddechnout, obtěžující atrakce má definitivně utrum. Foto: praguebeerbike.com

Opatření Magistrátu hl. m. Prahy, kterým zakázal provoz kol, na nichž turisté popíjejí alkohol, je i nadále v platnosti. Městský soud v Praze se rozsudkem z tohoto týdne přiklonil na stranu hlavního města a zamítl tak žalobu provozovatelů této turistické atrakce na zrušení opatření.

„Městský soud potvrdil rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ve věci zákazu beer biků. Je dobře, že města mají pravomoc prosadit si zajištění bezpečnosti provozu, pořádek na ulicích a klid pro lidi, kteří se potřebují přes den soustředit na práci a v noci se vyspat. Pivní kola jsou ponižující pro město jako takové a hlavně pro lidi, kteří zde žijí. Mám obrovskou radost, že zájmy podnikání s alkoholem nevyhrály a beer biky v centru jsou nadále jenom vzpomínka. Každý byznys ve veřejném prostoru musí fungovat za jasně daných podmínek a se souhlasem místních a městských částí. Zájmy Prahy jsou pro nás na prvním místě. Z rozsudku plyne důležité ponaučení: vytrvalost se vyplácí a dává mi to další sílu do boje za kvalitu života místních,“ říká náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Už loni na podzim rozhodl Nejvyšší správní soud, že postup hlavního města proti pivním kolům byl správný. Nyní také Městský soud v Praze svůj původní verdikt přehodnotil a zamítl žalobu provozovatelů kol na zrušení magistrátního opatření obecné povahy, které stanovuje dopravní značení zakazující vjezd těchto vozidel. Opatření je tak i nadále platné. Magistrát hl. m. Prahy současné rozhodnutí soudu jednoznačně vítá. 

Jedná se tak o další krok, kterým se Praze navrací důstojnost. Hlavní město je otevřeno všem lidem, kteří sem přijíždí, aby jej poznali, nikoliv však pro ty, kteří sem míří pouze za levným alkoholem. Na pivní kola si kromě toho dlouhodobě stěžovala řada obyvatel v širším centru metropole a tato vozidla také ohrožovala bezpečnost a plynulost dopravy.