Výstavba cyklostezky Mladoboleslavská zahájena

Kolo Aktuálně
7. 4. 2016 Sylva Švihelová
Stezka mladoboleslavská ve výstavbě

Cyklisté ze Kbel se konečně dočkají bezpečného propojení ve směru na centrum.

Od pondělí 21. března se staví cyklostezka Mladoboleslavská. Tento půlkilometrový úsek má pro okolní městské části zásadní význam. Dosud se chodci ani cyklisté nemohli dostat mezi Kbely, Prosekem a Vysočany jinak než po rušné silnici, kde se navíc jezdí sedmdesátikilometrovou rychlostí. V rámci souvisejícího projektu dopravního značení městské části Praha 9, Praha 19 a Praha 14 připravují vyznačení cyklotrasy A267, která propojí Klíčov a Podvinný mlýn, a cyklotrasy A430, která v první fázi propojí Letňany s Hloubětínem. Cyklotrasa A267 má vést ulicemi Nad Klíčovem, Ke Klíčovu a U Vinných sklepů až k Rokytce, cyklotrasa A430 pod mostem Vysočanské radiály a dále na stávající stezky v Novém Hloubětíně.

Stavba se připravuje od roku 2005, kdy vzniklo první schéma cyklotras v severovýchodní části Prahy. Dosud byla v roce 2012 vybudována první etapa cyklostezky mezi ulicemi Polaneckého a Košařova, dále až k nové cyklostezce vede cesta z asfaltového recyklátu.

Projekt podnítil k dalším aktivitám i okolní městské části: Praha 14 připravuje propojení Klíčova s Černým Mostem (A266) a Praha-Vinoř prodloužení cyklostezky Mladoboleslavská až k hranicím hlavního města (A265). Cyklotrasu z Hloubětína (A430) plánuje Praha do budoucna prodloužit až do Hostivaře.

Svou zásluhu zde má také místní skupina Cyklisté sobě, kteří zorganizovali úklid chodníku podél Kbelské ulice, který se v budoucnu stane navazující smíšenou stezkou.

Autor článku: Radek Čermák (Cyklokoordinátor MČ Praha-Kbely)