Hostavice, Jahodnice, Jiráskova čtvrť... Praha podpořila projekt tří nových železničních zastávek

MHD Aktuálně
10. 9. 2019 MHMP, Čistou stopou Prahou
foto: lokomotiva vlaku ČD
Ilustrační foto: archiv ČD

Pražští radní včera schválili poskytnutí 12,5 milionu korun na zpracování projektové dokumentace tří nových železničních zastávek plánované linky S61 ze Smíchova přes Vršovice do Běchovic. Městská část Praha 14 by s touto pomocí měla připravit projektovou dokumentaci na výstavbu zastávek Praha-Hostavice, Praha-Jahodnice a Praha-Jiráskova čtvrť do konce dubna 2020.

Záměr zavést novou linku schválili radní už v lednu. Železniční trať byla dosud využívaná jen pro nákladní dopravu, ale má dostatečnou kapacitu pro provoz osobní přepravy v intervalu 30 minut.

„Železniční doprava v Praze má velký potenciál. Linka S61 výrazně zrychlí stávající spojení a nabídne také řidičům možnost přesednout na okraji Prahy na vlak a za pár minut se dostat do centra. Z Běchovic do centra nová linka povede přes Malešice a Zahradní Město do Vršovic a dále na Smíchov. Z linky budou moci cestující přestoupit na dvě zastávky metra, Depo Hostivař a Smíchovské nádraží,” řekl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

O zastávce Depo Hostivař bude Adam Scheinherr jednat s městskou částí Praha 10. Díky možnosti přestoupit na metro v Hostivaři se cestujícím výrazně zkrátí jízda MHD z okraje Prahy a Středočeského kraje do centra.

Vedle prací na projektové dokumentaci nových zastávek už nyní probíhá výstavba čtvrtého nástupiště na nádraží Praha-Vršovice. Kapacita stávajících tří nástupišť na nádraží ve Vršovicích je ve špičce pracovního dne využita na maximum regionálními a dálkovými spoji. Více místa na nástupištích přinese cestujícím vyšší komfort a zároveň čtvrté nástupiště zpřehlední nástup do jednotlivých vlaků a umožní přidat další spoje.