Kam v sobotu nebo neděli? Na výlet, který nikdy nezklame!

MHD Aktuálně
3. 1. 2019 Roman Sovák
Pražský motoráček na jednom z rekonstruovaných mostů
Foto: ROPID

Jako by to byl dárek pod stromeček, na legendární Pražský semmering se před Vánocemi po několikaměsíční výluce opět vrátily vlaky. Pohádkově krásná trať s kouzelnými výhledy se tak stává žhavým kandidátem na malý zimní výlet.

Přerušení železniční dopravy si vyžádala zejména rekonstrukce dvou památkově chráněných mostů přes Prokopské údolí a Dalejský potok. Kompletní obnovou však prošly i zastávky Žvahov a Stodůlky, navíc vznikla zbrusu nová zastávka Jinonice. „V místech původního nádraží Jinonice už vlaky zastavovat nebudou, zastávka se posunula mnohem blíž k metru, přímo k areálu nových kanceláří a bytů, které vyrůstají místo bývalé továrny Waltrovka,“ upřesnil Jakub Goliáš, ředitel regionálního obchodního centra ČD pro Prahu a Středočeský kraj.

rámeček s detailnějšími informacemi o rekonstrukci obou hlubočepských mostů

Na výlet, který můžete zakončit procházkou a ti odvážnější i projížďkou na kole, lze vyrazit vlaky linky S65 nebo romantickým Pražským motoráčkem. Ten jezdí pouze o víkendech a svátcích.

PRAŽSKÝ SEMMERING

Začíná ve směru od hlavního nádraží za Smíchovem, kde trať postupně stoupá nad koryto Vltavy a nabízí neobyčené výhledy na její údolí. Za Barrandovským mostem se stáčí doprava nad Prokopské údolí, které překonává po čerstvě rekonstruovaných mostech, z nichž je nádherný pohled na okolní přírodu a skály. Vlaky dále projedou lokalitami domků, zahrádek a krásné přírody Jinonic a Košířů, minou lesopark Cibulka, projedou přírodní památkou Motolský ordovik a vjedou na posledním nádraží na území Prahy ve Zličíně.

pRAŽSKÝ MOTORÁČEK NA CESTĚ
Foto: KŽC

Tam Pražský motoráček svou pouť končí, zatímco linka S65 pokračuje dále Středočeským krajem přes Hostivici a Chýni až do Rudné u Prahy.

TIPY PRO PĚŠÍ I CYKLISTY

Nejkrásnější část trati končí ve Zličíně. Pokud tam vystoupíte, můžete pokračovat pěšky po trase Řepské naučné stezky, která má svůj začátek hned naproti nádražní budově a dovede vás až ke konečné zastávce tramvají Bílá Hora. Případně můžete do tramvaje (č. 9 nebo 10) nastoupit hned u nádraží Praha-Zličín.

Ve vlacích linky S65 i v Pražském motoráčku můžete cestovat za tarif PID a je v nich povolena přeprava kol (máte-li platný jízdní doklad, tak bezplatně). U nádraží Praha-Zličín se na kole snadno napojíte na cyklotrasu 201, po níž lze pokračovat přes Sobín k přírodní památce Hostivické rybníky. Dále se nabízí výlet přes Červený Újezd k říčce Loděnici a podél ní přes svatý Jan pod Skalou až k Berounce.

Po trati Pražského semmeringu jezdí také populární Cyklohráček. Na ten byste se ale na nádraží načekali pořádně dlouho – jeho nová sezóna startuje až v březnu.