Lanovky mimo provoz: Na Petřín do pátku, v zoo do jara

MHD Aktuálně
3. 10. 2021 Čistou stopou Prahou
foto lanovky na Petřín v zastávce Nebozízek
foto: archiv DPP

DPP dnes začal pravidelnou podzimní údržbu lanovky na Petřín, provoz na ní bude přerušen do pátku. Obnoven bude v sobotu 23. října v nové provozní době od 8.00 do 23.00. Již od 1. října nejezdí ani lanová dráha v pražské zoo. 

LANOVÁ DRÁHA ÚJEZD–PETŘÍN

„V rámci nezbytné kontroly drážního tělesa lanovky na Petřín dojde k přesnému geodetickému měření jednotlivých prvků trati, rozchodu kolejí a dalších součástí kolejového svršku. V rámci pravidelné údržby například vyčistíme navíjecí komory či osvětlení tratě a stanic. Kromě toho v horní stanici na Petříně nainstalujeme klimatizaci, která bude v zimním období fungovat i jako topení. Před opětovným otevřením proběhne neodmyslitelný úklid tratě, stanic a vozů,“ uvedl Pavel Kejha, vedoucí provozovny LD Petřín.

Za pětatřicet let od obnovení provozu v červnu 1985 do konce roku 2020 přepravil DPP na lanové dráze na Petřín celkem 56 254 361 cestujících. V roce 2019 využilo lanovku na Petřín 2 230 373 cestujících, což je rekordní počet za celou dobu její existence. V loňském roce to bylo kvůli epidemii koronaviru a protiepidemickým opatřením téměř o 55 % cestujících méně (1 014 273). 

Lanovka na Petřín je vytíženější během letní sezóny (duben–říjen), kdy v průměru přepravuje 250 tisíc cestujících za měsíc. Loni to bylo z uvedených důvodů cca 150 tisíc měsíčně, tedy zhruba o 40 % méně. V zimní sezóně (listopad–březen) je to v běžném roce cca 120 tisíc cestujících měsíčně, loni v průměru jen 40 tisíc. V zimním období, kdy je o jízdu menší zájem, má lanovka oproti letní sezóně interval o pět minut prodloužený a jezdí každou čtvrt hodinu.

Lanová dráha Újezd–Petřín začala veřejnosti sloužit 25. července 1891. Od roku 1920 měla 12letou přestávku. Následně sloužila 33 let do roku 1965, kdy rozsáhlé sesuvy půdy trať zničily. Současná lanovka vozí cestující na Petřín a zpět od roku 1985 a od stejné doby je součástí pražské sítě MHD. V současnosti DPP připravuje projekt modernizace lanové dráhy na Petřín a v průběhu letošního října chystá vyhlášení mezinárodní designérské soutěže na novou podobu vozů lanovky.

GENERÁLNÍ OPRAVA LANOVKY V PRAŽSKÉ ZOO 

Od pátku 1. října 2021 je přerušen provoz lanové dráhy také v pražské zoo. Do ledna 2022 bude na ní její majitel, Zoologická zahrada hl. m. Prahy, provádět generální opravu. Vymění bezpečnostní záchytné sítě, které jsou nataženy pod lanovkou, a také opraví spodní části nosné konstrukce lanovky. Na ni pak naváže pravidelná 10letá údržba DPP, která spočívá v opravě sedaček, kladkových baterií, převodovky nebo rozvaděčů lanovky. Kromě toho DPP na lanovce provede standardní strojní a elektrorevize. Lanovka v pražské zoo by se pro cestující měla opět otevřít v polovině března příštího roku. 

 

zdroj: DPP