Mazačka už umí i kropit

MHD Aktuálně
13. 7. 2017 DPP, Čistou stopou Prahou
Mazačka
Na Vánoce vyrazila Mazačka slavnostně vyzdobená. Foto: DPP – Petr Ludvíček

Do mazací tramvaje s typickým oranžovým designem a dvěma bílými pruhy, která připomíná pickup na kolejích, se Pražané doslova zamilovali. Mazačka jim to vrací užitečnými funkcemi, které zpříjemňují životní prostředí – nově i zavlažováním zatravněných pásů.

Promazávání kolejnic

Původně nákladní tramvaj pro dopravu těžkých břemen mezi vozovnami a dílnami Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) a později sněhový pluh brázdí pražské ulice jako „Mazačka“ od ledna 2015. Promazávání namáhaných kolejnic zůstává i nadále hlavní funkcí tohoto speciálního vozu. Působí blahodárně nejen na jejich životnost, ale také na sluch  obyvatel a návštěvníků Prahy, protože výrazně snižuje hlučnost projíždějících tramvají.

Letošní novinky

V květnu byla Mazačka osazena monitorovacími čidly pro měření prachových částí PM2,5 v ovzduší i teploty v místech, kudy právě projíždí. Tyto hodnoty můžete stejně jako jízdu Mazačky prostřednictvím kamer sledovat v reálném čase na portálu http://slowtv.playtvak.cz (ZDE). Tramvaj má také vlastní přípojný WiFi bod, díky čemuž se můžete v její blízkosti zdarma připojit k internetu. Od 3. července navíc Mazačka vyrazila s pětikubíkovou nádrží na vodu do zkušebního provozu kropení zatravněných tramvajových úseků, které nejsou vybaveny automatickým systémem zavlažování.

Důkladná přestavba

Přestavba tramvaje trvala tři měsíce, během nichž DPP musel zesílit rám vozu, přizpůsobit karosérii a ložnou plochu pro cisternu s odtoky. Byla instalována nová kabeláž pro ovládání čerpadel i automatický systém spouštění závlahy a mazání kolejnic bez zásahu řidičem a byly provedeny i další úpravy. Všechno muselo být schváleno Drážním úřadem. Zatravněné tramvajové tratě bude Mazačka zavlažovat v letních měsících každý den cca od 22.00 do 04.00. Při zkouškách se ukázalo, že tramvaj může kvalitně zavlažit travnatý pás v jednom směru o délce zhruba 1 400 metrů.

Která jiná tramvaj na světě má vlastní facebookový profil s 11,5 tisíci fandů? Jestli se vám Mazačka také líbí, můžete se k nim přidat (ZDE), a v Infocentrech DPP si navíc zakoupit tričko s jejím obrázkem.