Nová Mapa PID vám zkrátí čekání na spoj

MHD Aktuálně
8. 10. 2020 Čistou stopou Prahou
fotografie autobusů DPP při jízdě
ilustrační foto: DPP

Přehledné zobrazení aktuální polohy autobusů městské a příměstské dopravy, přesnější určení zpoždění a množství dalších užitečných informací nyní můžete získat díky webové aplikaci mapa.pid.cz. Co atraktivní novinka, optimalizovaná i pro zobrazení v mobilním telefonu, konkrétně nabízí?

ŽIVÁ MAPA A SPOUSTA ÚDAJŮ

Poloha všech autobusů PID se na mapě průběžně aktualizuje. Stačí si jednoduše vybrat autobus, který vás zajímá, a získáte údaje o lince, trase, zastávkách a jízdním řádu. Ihned se dozvíte, zda jede načas, nebo jaké je aktuální zpoždění (po otevření jízdního řádu i předpokládané zpoždění na následujících zastávkách). Samozřejmostí je informace o bezbariérové přístupnosti. U spojů soukromých dopravců zjistíte i to, jestli je autobus klimatizovaný, a navíc si můžete otevřít kartu vozidla s podrobnými informacemi a fotografiemi – pro spoje DPP to zatím neplatí. Dále si můžete nechat zobrazit zastávky a prohlížet si odjezdy z nich

printscreen mapy

PŘESNĚJŠÍ URČENÍ ZPOŽDĚNÍ

Aplikace experimentálně využívá zpřesněnou hodnotu zpoždění, které je nově určováno přímo podle polohy autobusu na trase. Obvyklé systémy totiž pracují na principu přepočtu zpoždění vozů pouze při průjezdu zastávkou, což vede k tomu, že když není z nějaké příčiny průjezd autobusu zastávkou zachycen nebo se vozidlo v mezizastávkovém úseku zdrží delší dobu, začne být vypočtené zpoždění chybné.

Do budoucna ROPID s Operátorem ICT plánují další zpřesnění odhadu zpoždění tím, že by do výpočtu zahrnuly i historická data. 

printscreen mapy s detailem vybraného spoje

CO VLAKY A TRAMVAJE? 

Polohy vlaků jsou již k dispozici díky novým smlouvám se Správou železnic a s dopravci, paradoxně je však problematičtější získat přístup k jízdním řádům, které doposud neexistují v uspokojivé strojově čitelné variantě. Na přípravě se usilovně pracuje a vlaková data by se do nové mapové aplikace mohla začlenit ještě do konce letošního roku.

Dopravní podnik hl. m. Prahy v současnosti  řeší dovybavení tramvají GPS moduly, které by měly zasílat data i do centrálního dispečinku PID. Jakmile se tak stane, připojí se do mapy také tramvaje – mělo by k tomu dojít v příštím roce.

„Jsou to zdánlivé maličkosti, které ale reálně zlepšují kvalitu MHD a šetří cestujícím čas, který by jinak strávili zbytečným čekáním,“ uvedl náměstek pražského primátora a radní pro dopravu Adam Scheinherr.

 

Zdroj: PID