Píp a je to… Bez lovení drobných a rizika, že nakonec neodjedete

MHD Aktuálně
30. 1. 2019 Roman Sovák
autobus příměstské linky 333
Bezhotovostní úhrada jízdenek je nejen pohodlnější, ale také urychluje odbavení cestujících.

Už několik měsíců mohou lidé platit jízdné v příměstských autobusech Pražské integrované dopravy (PID) bezkontaktní platební kartou. Jednoduše ji přiloží k terminálu u řidiče a zaplatí stejně jako třeba v supermarketu. Je to pohodlné, a hlavně se cestující vyhne tomu, že by mu jízda nebyla umožněna.

V praxi to zřejmě nejvíc přijde vhod těm, kdo příměstskými autobusy jezdí jen občas a tzv. se nevyznají – totiž že při platbě v hotovosti mají mít „předem připravené mince odpovídající ceně jízdenky, případně ceně blízké platidlo (do hodnoty 100 Kč)“. Na stránkách PID je sice toto pravidlo uvedeno pouze jako doporučení, které urychlí odbavení, ale co naplat: pokud řidič nebude mít na velkou bankovku peníze nazpátek, jízdenku vám neprodá a do autobusu vás nepustí.

LIDÉ SI NA PLATBU KARTOU TEPRVE ZVYKAJÍ

Jak se nový bezhotovostní způsob úhrady jízdného v příměstských autobusech ujal? Přesně to zjišťoval organizátor integrované dopravy u šestice autobusových dopravců, kteří tuto dopravu v Praze a ve Středočeském kraji zajišťují. Z výsledků je vidět, že lidé zatím o této novince ještě příliš nevědí.

Počty jízdenek, které cestující na linkách PID zaplatili v autobuse bankovní kartou ve čtvrtém čtvrtletí roku 2018:

  • ČSAD POLKOST: 759 jízdenek
  • ČSAD Střední Čechy: 1 219 jízdenek
  • OAD Kolín: 58 jízdenek
  • ČSAD MHD Kladno: 930 jízdenek
  • ARRIVA CITY: 745 jízdenek
  • ARRIVA STŘEDNÍ ČECHY: 2 209 jízdenek

Jízdenek zaplacených kartou jsou tedy už tisíce, ale to je zatím v celkovém počtu prodaných jízdenek stále jenom kapka v moři – přesněji několik málo promile... „Je vidět, že si lidé teprve zvykají, ale jsem přesvědčený, že platit kartou za lístek v autobuse ve Středočeském kraji bude brzy stejně běžné jako platit v obchodě kartou za nákup,“ uvedl ředitel Integrované dopravy Středočeského kraje Pavel Procházka.

JÍZDENKY V MOBILU

Připomínáme také možnost nákupu jízdenky z mobilního telefonu přes aplikaci PID Lítačka. Cestující si tu najde spojení odkud, kam a kdy pojede a rovnou si v aplikaci jízdenku na tuto trasu také může koupit. Stačí k tomu platební karta, která umožňuje platby na internetu.

Jízdenku můžete ihned při nákupu, anebo kdykoli před jízdou aktivovat, tím označit začátek její platnosti a pak s ní na displeji telefonu nastoupit do autobusu, metra, tramvaje, vlaku nebo třeba na přívoz. Pozor – obecně je jízdenka ještě první 2 minuty po aktivaci neplatná, aby této možnosti nemohli na poslední chvíli před revizorem zneužívat černí pasažéři. Ale právě v příměstských autobusech s nástupem předními dveřmi vám ji řidič uzná i během těchto prvních dvou minut.

Pro úplnost dodejme, že SMS jízdenka, kterou lze získat zasláním zprávy na číslo 902 06, je v příměstských autobusech (a také ve vlacích) neplatná.