Pokud si černý pasažér koupí roční kupon, bude mít pokutu poloviční

MHD Aktuálně
18. 10. 2017 Čistou stopou Prahou
lidé nastupující do autobusu
Ilustrační foto. Zdroj: Archiv DPP

Praha se rozhodla motivovat černé pasažéry, aby se z nich stali platící cestující. Pokud je chytne po 23. říjnu revizor, mohou mít pokutu jen za 400 korun. Podmínkou ale je, že si předtím koupí roční kupon za 3 650 korun. Změnu dnes schválili pražští radní. Opatření připravil magistrát společně s Dopravním podnikem hl. m. Prahy a organizací ROPID v rámci kampaně Nejedeš načerno?

Cílem je alespoň části černých pasažérů ukázat, že roční jízdenka je v Praze opravdu nejvýhodnější způsob, jak po městě cestovat. Po snížení ceny ročního kuponu pro dospělého na 3 650 korun je cestování veřejnou dopravou po Praze levnější než například v Liberci, Brně nebo Ostravě*. Opatření zatím poběží v půlročním zkušebním provozu, od 23. října do 31. března příštího roku.

* V Liberci zaplatí lidé 5 520 korun za roční jízdné, resp. 4 970 korun v případě abonentní nabídky, v Brně stojí roční předplatné 4 750 korun, v Ostravě lidé za roční kupon zaplatí 3 999 korun.

Jak to bude fungovat

Pokuta za jízdu načerno vyjde v systému Pražské integrované dopravy na 1 500 Kč. Pokud ji černý pasažér zaplatí revizorovi na místě nebo do 15 dnů v doplatkové pokladně, snižuje se na 800 korun. Nově bude mít možnost si pokutu snížit na 400 Kč, pokud se rozhodne se polepšit a stát se poctivým platícím cestujícím. Podmínkou je, že si koupí roční kupon za 3 650 korun na čipovou kartu (Lítačku či Opencard) nebo v papírové podobě k průkazce PID s evidencí. S kuponem a Zápisem o provedené přepravní kontrole od revizora přijde do pěti dnů na doplatkovou pokladnu Dopravního podniku hl. m. Prahy Na Bojiště, kde mu pak pokutu sníží o půlku na 400 korun. Doplatková pokladna je otevřena v pondělí a v úterý od 10 do 17.30 hodin, ve středu, ve čtvrtek a v pátek od 8 do 15 hodin.

Levnější pokuta jen za roční kupon

Pokutu na půlku si bude moci černý pasažér snížit pouze nákupem ročního kuponu za 3 650 Kč s evidencí osobních údajů v databázi dopravce – tedy s průkazkou, kde je fotografie cestujícího, jeho jméno a datum narození a tyto údaje jsou v databázi dopravce nebo vydavatele karty. Je to proto, aby došlo ke správnému spárování dokladu vydaného k pokutě a ročního kuponu.

O kampani Nejedeš načerno?

Praha se rozhodla systematicky řešit situaci s lidmi, kteří jezdí načerno. Proto vznikla kampaň Nejedeš načerno? V rámci té město připraví celou řadu detailních opatření, která budou motivovat černé pasažéry k tomu, aby se stali platícími cestujícími. Recidivistům, kteří mají jízdu načerno jako sport na úkor těch, kdo si jízdenku koupili, bude život komplikovat. Pokuta za půlku je jedno z prvních opatření kampaně, další se začnou připojovat během následujících 18 měsíců. Více informací cestující najdou na www.nejedesnacerno.cz.