Praha chce mít do roku 2025 MHD bez bariér

MHD Aktuálně
20. 3. 2018 Čistou stopou Prahou
Foto výtahu pro vozíčkáře na Palmovce
Výtah na Palmovce. Zdroj: MHMP

Praha si včera připomněla Mezinárodní den invalidů, který připadá právě na 19. března. Jeho cílem je upozornit na bariéry, se kterými se nejen lidé se zdravotním postižením každý den potýkají.

Magistrát se v rámci projektu Praha bezbariérová otázkám odstranění překážek ve veřejné dopravě věnuje dlouhodobě. Společně s městskými organizacemi, zejména s Dopravním podnikem, Technickou správou komunikací, Institutem plánování a rozvoje, ale i za pomoci občanských sdružení navazuje na celosvětový trend budování udržitelného městského prostředí přístupného pro všechny.

„Snažíme se odstraňovat bariéry co nejrychlejším tempem, je to jedna z klíčových priorit. Každý člověk, bez ohledu na to, zda je hendikepovaný či cestuje s kočárkem, musí mít možnost maximálně svobodného pohybu po Praze bez omezení. Věřím, že se k naší snaze připojí i co nejvíce soukromých subjektů," řekl náměstek primátorky hl. m. Prahy pro oblast dopravy, sportu a volného času Petr Dolínek.

Zásadní materiál pro tuto oblast, Koncepce odstraňování bariér ve veřejné hromadné dopravě v Praze, byl schválen  Radou hl. m. Prahy v roce 2014. V současnosti jsou aktuální následující úpravy:

  • Je vyhotovena projektová dokumentace na zpřístupnění tramvajových zastávek Maniny, Kamenická, Náměstí Republiky a autobusové zastávky Smaragdová.
  • Bezbariérového zpřístupnění se vbrzku dočkají stanice metra Karlovo náměstí a Opatov.
  • V plánu je bezbariérová úprava pěší trasy mezi stanicí metra I. P. Pavlova a Úřadem městské části Praha 2.
  • Ve stádiu přípravy projektové dokumentace jsou bezbariérové úpravy tramvajových zastávek Karlovy lázně, Lipanská, Nákladové nádraží Žižkov, Orionka, Vinohradská vodárna a Čechův most, dále pěší přístup k zastávce tramvají Albertov a zastávce autobusů Červeňanského.
  • Byly dokončeny studie proveditelnosti na zpřístupnění stanic metra Pražského povstání, Křižíkova, Radlická, Želivského a Jinonice.
  • Od roku 2015 se postupně instalovaly výtahy do stanic metra Roztyly, Anděl, I. P. Pavlova, Můstek a v roce 2017 ve stanici metra Palmovka.

Již druhým rokem poskytuje Hlavní město Praha navíc dotace na odstranění bariér u vstupů do stávajících budov určených pro veřejnost (kavárny, restaurace, obchody, školy, školky, knihovny atd.) nebo budování a úpravy sociálních zařízení, tak aby se staly zcela bezbariérové. Uzávěrka podání žádosti o dotaci je 31. března 2018.

Další informace naleznete na těchto adresách: www.bezbarierova.praha.eu a www.facebook.com/PrahaBezBarier.