Prahou se bude do roka prohánět tramvaj T3 Coupé

MHD Aktuálně
31. 10. 2017 DPP, Čistou stopou Prahou
Skica tramvaje T3 Coupé v modré barvě
Jak se vám líbí? Skica Anna Marešová designers

V metropoli se již za rok představí unikátní tramvaj T3 Coupé. Bude respektovat autentický vzhled legendy pražských kolejí T3, ale kombinací původních prvků s moderními technologiemi cestujícím zajistí potěšení z jízdy městem na úrovni 21. století.

Původní nápad byl kabriolet

„Oldtimer" vzniká ve spolupráci Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) a studia Anna Marešová designers. Vychází z původní představy vytvoření kabrioletu, kterou nakonec do podoby „kúpéčka" – tedy místo plně otevřeného vozu otevření pouze jeho zadní části – nasměroval požadavek, aby tramvaj mohla jezdit i v zimě. Tak to totiž odpovídá zájmu zákazníků využívajících služeb DPP: jen v loňském roce pro ně realizoval dopravní podnik více než 1 800 komerčních jízd a většinu z nich v zimním období.  

Využití starých i nových prvků

Nová tramvaj si zachovává poetiku 60. let a vyjadřuje tak poctu designérovi Františku Kardausovi (1908–1986, více se o něm dočtete ZDE), který byl autorem původní tramvaje Tatry T3. Designéři však pro nápady chodili také do starších typů tramvají. Součástí interiéru je například i bar, který vychází z tramvaje T1, kde podobný pultík sloužil k prodeji jízdenek. Návrháři nezapomněli ani na původní znehodnocovač jízdenek, jenž bude v tramvaji natrvalo a cestující při každé jízdě dostanou originální T3 Coupé jízdenku. Tramvaj tak nabídne vedle požitku z jízdy po Praze v polootevřeném voze i zážitek ze stylového interiéru.

plán přestavby tramvaje T3 Coupé v bodech

Nadšení na všech stranách

Designérka Anna Marešová o projektu říká: „Na této spolupráci mě velmi baví nadšení všech zúčastněných. Kromě toho, že navrhujeme zcela novou konstrukci a nové řešení interiéru i exteriéru, chodíme také do vozoven a hledáme po skladech staré blinkry, reflektory a další prvky z Té trojek. Vždycky nad těmito detaily žasnu, jak všechno bylo skvěle vymyšlené, zpracované a dotažené. T3 je prostě legenda a jsem moc ráda, že se mohu na takovém projektu podílet.“

První jízda do jednoho roku

Na staronové tramvaji se bude pracovat zhruba rok. Do konce toho letošního proběhne příprava výrobní dokumentace a od ledna do září 2018 samotná přestavba. Slavnostní představení plánuje DPP na největším veletrhu se zaměřením na kolejovou dopravu InnoTrans Berlin 2018. První jízdy v Praze jsou pak naplánovány na říjen 2018. V kombinaci s nostalgickou linkou č. 23, Mazačkou a plánovaným rozvojem muzejní činnosti se jedná o ideální doplněk do celého konceptu komerčních, historických a nostalgických jízd provozovaných DPP.

využití tramvaje T3 Coupé v bodech

V sázce je i prestiž

Projekt má řadu pozitiv nejen z pohledu ekonomického, ale také pro prestiž DPP a jeho opravárenských dílen, které jsou schopny takto komplexní projekt přestavby zvládnout. Konkrétně opravna tramvají Hostivař zahájila oficiálně provoz 2. ledna 1968 a je jedním z nejmodernějších opravárenských zařízení ve střední Evropě specializovaným na údržbu, opravy a rekonstrukce tramvajových vozidel a jejich dílů. „U T3 Coupé se můžeme opřít o bohaté zkušenosti a unikátní know-how našich tramvajových opraven, které potvrzují tradiční českou řemeslnou kvalitu. Jejich prestiž na evropském trhu může i díky této realizaci ještě vzrůst,“ předpokládá Martin Gillar, generální ředitel a předseda představenstva DPP.

DPP bude tímto projektem deklarovat svoji připravenost na realizaci nových přestaveb pro další zájemce a posílí obraz kvalitního partnera pro renovaci tramvajového parku i u ostatních evropských měst... A příznivci krásných strojů na kolejích se mají na co těšit.