Pražského povstání – Kačerov: dočasná výluka, z Budějovické bude v neděli kinosál

MHD Aktuálně
25. 6. 2019 DPP, Čistou stopou Prahou
souprava metra na lince C
Ilustrační foto: archiv DPP

Dopravní podnik se na začátku letošních letních prázdnin pustí do další fáze výměny pražců na lince metra C. Od soboty 29. června do soboty 6. července proto bude mezi stanicemi Pražského povstání a Kačerov obousměrně přerušen provoz, cestující se budou moci přepravit náhradní autobusovou dopravou.

„Náhradní autobusová doprava zajistí přepravu mezi uzavřenými stanicemi. Jsou vytištěny  letáky, které usnadní orientaci cestující veřejnosti a přesně popisují, kde se zastávka náhradní autobusové dopravy XC nachází. Na místě budou k dispozici i informátoři. Původně plánovanou výluku jsme zkrátili o jeden den, aby negativně neovlivnila přepravu 70 000 návštěvníků koncertu Eda Sheerana, který se koná následující den po jejím skončení,“ uvedl Ladislav Urbánek, místopředseda představenstva a dopravní ředitel Dopravního podniku hl. m. Prahy.

informace v rámečku o tom, že v neděli 30. 6. se stanice metra Budějovická promění v kinosál
Lístky na toto promítání je možné zakoupit v online předprodeji na Fanshopu DPP.

„Pražské metro letos slaví 45 let. Rozhodli jsme se proto výluky využít a přímo na nástupišti uspořádat ojedinělé promítání filmu. To proběhne ve stanici metra Budějovická a pojme až 150 diváků. Věříme, že toto netradiční prostředí si užijí jak milovníci pražské dopravy, tak i filmoví fanoušci včetně těch mimopražských,“ říká Josef Voltr, vedoucí odboru Marketing a obchod. 

O PROVÁDĚNÝCH PRACÍCH

Práce bude DPP provádět v 1. traťové koleji v délce cca 300 m mezi stanicemi Pražského povstání a Pankrác. V tomto úseku bude vyměněno nejen 500 ks vysloužilých dřevěných pražců za betonové, ale provede i úpravu přívodní a svařování pojížděných kolejnic. Novinkou na této výluce je, že během ní dojde ke kompletní demontáži a následné zpětné montáži stacionární části vlakového zabezpečovače, zatímco při předchozích výlukách obdobného typu se tyto práce prováděly s předstihem, respektive po ukončení výluky. Důsledkem byla potřeba zdvojování vlakových čet, což nyní odpadá.

Na uvedených pracích se bude podílet kolem 70 lidí, bude vyvezeno zhruba 50 tun materiálu a navezeno a namontováno cca 125 tun nového. Během jednoho dne lze z logistických důvodů (návozu nových betonových pražců) vyměnit v jednom úseku cca 88 pražců kompletně. Mezi stanicemi Pražského povstání a Kačerov bylo cca 8 600 dřevěných pražců. O letošních Velikonocích se jich povedlo vyměnit 506, nyní to bude dalších 500 a v říjnu jich plánuje DPP vyměnit 484 ks. V současnosti má DPP v celém úseku již zhruba polovinu dřevěných pražců vyměněných za betonové.

NÁHRADNÍ DOPRAVA, POSÍLENÍ STÁVAJÍCÍCH LINEK

Ve stanicích metra, na zastávkách i ve vozech povrchové dopravy budou vyvěšeny informační letáky. Nebudou chybět ani informátoři v reflexních vestách, DPP bude o akci informovat i formou hlášení ve stanicích metra a vozech povrchové dopravy. Ve vyloučeném úseku bude jezdit náhradní autobusová doprava XC. Posílené budou autobusové linky č. 135 a 196. Z důvodu chybějícího bezbariérového výstupu ze stanic Kačerov a Pražského povstání doporučujeme v případě potřeby využít právě autobusovou linku č. 135. Většina spojů posílených autobusových linek bude zajištěna nízkopodlažními vozy.

Další informace se dočtete na webových stránkách DPP.