V tramvajích začala dezinfekce ozónem

MHD Aktuálně
12. 2. 2020 DPP, Ćistou stopou Prahou
foto tramvaje DPP
ilustrační foto archiv DPP

V reakci na vyhlášení chřipkové epidemie zahájila Praha dezinfekci interiéru všech tramvajových vozů ozónem. Tato metoda podle Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) odstraňuje viry, bakterie, houby a původce zápachu několikanásobně účinněji než dezinfekce běžnými prostředky.

„Touto moderní a vysoce účinnou technologií jsme schopni vydezinfikovat zhruba 10 až 12 tramvají denně v závislosti na provozních požadavcích. Dezinfekci budeme provádět paralelně ve 3 vozovnách. Ošetření jednoho krátkého vozu touto metodou zabere minimálně hodinu, u vozů 14T nebo 15T musíme počítat se zhruba dvojnásobnou dobou,“ uvedl Milan Slunečko, vedoucí jednotky Správa vozidel Tramvaje DPP.

rozšiřující informace o ozónu v rámečku

Dezinfekci a odstranění pachů provede dopravní podnik pomocí „aktivního kyslíku“ O3 generátorem ozónu GO-7000, který činidlo vytváří ve dvou úrovních výkonu (3,5 a 7 g/hod). Výhodou tohoto zařízení je jeho mobilita, bezúdržbový provoz, nízká spotřeba elektrické energie, tichý chod i časovač chodu. Zařízení však nemůže nahradit pravidelnou mechanickou a chemickou dezinfekci.

JAK JE VE VOZIDLECH PRAŽSKÉ MHD ZAJIŠTĚNA HYGIENA?

Přesně tento dotaz od našich čtenářů jsme před časem adresovali DPP a obdrželi jsme na něj následující odpověď (původně zveřejněna v příspěvku Co jste chtěli vědět o pražské MHD a zeptali jste se):

„V autobusech se pravidelně uklízejí za použití dezinfekčních prostředků tyče, okna a podlahy v intervalu 2–3 dny, v intervalu 1× za měsíc pak celý interiér včetně sedaček. Použité úklidové prostředky zajišťují nezbytnou dezinfekci po dobu 3 měsíců od provedení úklidu. Při zjištění znečištění autobusu v provozu se provádí nad rámec pravidelného úklidu i mimořádný úklid. DPP věnuje čistotě a hygieně dopravních prostředků velkou pozornost.

V tramvajích probíhá úklid nejen sedaček, tyčí pro držení apod., ale i celého interiéru, a to každý den po zatažení tramvaje do depa. Úklid probíhá tzv. mokrou cestou a jsou při něm používány pouze schválené čisticí dezinfekční prostředky DPP. 1× za 4–5 týdnů se dostane každá tramvaj na tzv. velký úklid, kde probíhá velmi detailní očista všech interiérových i exteriérových částí. 1× ročně je v každé tramvaji provedena dezinfekce a 1× ročně dezinsekce. V uplynulých dvou letech jsme navíc zavedli čištění interiéru ozónem.“