Začíná oprava důležité tratě, zavedena je i náhradní cyklistická doprava

MHD Aktuálně
6. 8. 2021 Čistou stopou Prahou
foto Vyšehradského tunelu, z nějž vyjíždí tramvaj
ilustrační foto: ROPID

V sobotu 7. srpna začne oprava tramvajové tratě mezi Výtoní a Podolskou vodárnou, během které bude Vyšehradský tunel otevřen pouze pro pěší a cyklisty. Cestující budou moci využít náhradní autobusovou, vodní a cyklistickou dopravu. Výluka potrvá do pátku 27. srpna.

Opravu tramvajové tratě zahájí Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) zhruba o půlnoci z dneška na zítřek. V jejím důsledku bude přerušen provoz tramvají v celém úseku Výtoň – Podolská vodárna a vyloučena automobilová doprava ve Vyšehradském tunelu, který tak během prací zůstane přístupný pouze pro pěší a cyklisty. 

DPP bude v úseku Výtoň – Podolská vodárna měnit kolejnice a oblouky, které zde sloužily uplynulých 13 let. Nejdůležitější část prací je přímo ve Vyšehradském tunelu, kde jsou tři oblouky za sebou. Navíc je zde nutné z vozovky odfrézovat asfalt, aby bylo možné oblouky vyměnit. Proto bude během prací ve Vyšehradském tunelu zcela vyloučena také automobilová doprava. DPP také v křižovatce na Výtoni vymění část kolejového rozvětvení z roku 2004.

„Prahu je nutné rozvíjet, ale musíme se také zodpovědně starat o stávající infrastrukturu a v úseku mezi Výtoní a Podolskou vodárnou se kolejnice a oblouky neměnily 13 let. Pražané budou moct využít náhradní autobusovou, vodní ale také cyklistickou dopravu. Růžová kola společnosti Rekola budou v úseku výluky zdarma pro každého. Zároveň cyklisté i chodci budou mít po dobu oprav zpřístupněný Vyšehradský tunel, aby se mohli pohodlně a rychle dostat do centra města. Je skvělé, když můžeme spojit síly se soukromým sektorem a přijít s neotřelým řešením, díky kterému bude i po dobu oprav snadné se pohybovat po Praze. Pokud se nám náhradní cyklistická doprava osvědčí a Pražané si ji oblíbí, začneme ji zavádět pravidelně. V centru je organizace náhradní dopravy logisticky a prostorově velmi náročná, a to kola mohou efektivně řešit,“ uvedl Adam Scheinherr, náměstek primátora pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP.

NÁHRADNÍ AUTOBUSOVÁ DOPRAVA

Jako náhradní autobusová doprava bude primárně sloužit výrazně posílená linka č. 134 (pro úsek mezi Podolskou vodárnou a stanicí metra Pražského povstání), v zastávce Pražského povstání bude možné kromě metra využít i přestup na pravidelné tramvajové linky (č. 18 a 19). Dále bude částečně posílena linka č. 118 (pro úsek mezi Podolím a Smíchovským nádražím) a linka 190 (mezi Modřany, Braníkem a Smíchovským nádražím). DPP doporučuje pro cesty z oblasti Modřan, Braníka či Podolí směr centrum a naopak volit uvedené autobusové linky směrující ke stanicím metra Pražského povstání, resp. Smíchovské nádraží, a následně využít linky metra. V nočním provozu je zavedena náhradní autobusová doprava X92.

ZASTÁVKY LINKY X92
– směr Pražského povstání
Podolská vodárna – nástupní: v Podolské ulici, v nástupní zastávce linky 134
Doliny a Klikovka: v ulici Na Dolinách, v zastávkách linky 134 směr Dvorce
Pražského povstání: v Lomnického ulici, v dočasně zřízené zastávce linky 134 směr Dvorce
Pražského povstání – výstupní: v ulici Děkanská vinice I, v zastávce linky 134 směr Dvorce
směr Podolská vodárna
Pražského povstání – nástupní: v ulici Děkanská vinice I, v zastávce linky 904 směr Sídliště Stodůlky
Pražského povstání a Klikovka: v Lomnického ulici, v zastávkách linky 134 směr Podolská vodárna
Doliny: v ulici Na Dolinách, v zastávce linky 134 směr Podolská vodárna
Podolská vodárna – výstupní: ve Vodárenské ulici, v zastávce linky 134

NÁHRADNÍ VODNÍ DOPRAVA

Cestujícím bude denně v době od 6.00 do 22.00 sloužit náhradní lodní doprava X21. Zastávky lodí jsou na náplavce Rašínova nábřeží umístěny u přístavních mol Výtoň, u Podolské vodárny pak na přístavní hrázi za areálem Yacht Club CERE. Přístupy na mola nejsou bohužel bezbariérové a nejsou vhodné ani pro cestující s dětskými kočárky.

NÁHRADNÍ CYKLISTICKÁ DOPRAVA

Ve vyloučeném úseku budou moci cestující využít služby sdílených jízdních kol Rekola, a to zdarma a celých 24 hodin denně„Jízdu mezi dvěma výlukovými stojany hradí náš partner. Vše funguje velmi podobně jako při výluce na Libeňském mostě v roce 2018, kde jsme též poskytovali náhradní cyklodopravu mezi dvěma body hrazenou partnerem,“ řekl Jan Střecha ze společnosti Rekola

Výlukové stojany budou na Výtoni na náplavce pod Vyšehradským železničním mostem a na Podolském nábřeží u cyklostezky nedaleko zastávky Podolská vodárna. Bezplatných 30 minut jízdy platí ze stojanu na Náplavce do stojanu u Podolské vodárny a opačným směrem. Podrobné informace o náhradní cyklistické dopravě naleznete na stránce rekola.cz/vyluka.

ZMĚNY TRAS TRAMVAJÍ 

Oprava tramvajové tratě mezi Výtoní a Podolskou vodárnou se dotkne 9 tramvajových linek, které budou jezdit po změněných trasách. 

LINKA č. 2 bude pokračovat ve výlukové trase, bude tedy ve směru od Sídliště Petřiny ze zastávky Hradčanská odkloněna do zastávky Špejchar.
LINKA č. 3 bude ve směru od Březiněveské, resp. Bílé labutě ze zastávky Moráň odkloněna přes zastávky Botanická zahrada a Albertov do zastávky Výtoň, dále pokračuje jako linka č. 17 směr Výstaviště Holešovice, resp. Vozovna Kobylisy. 
LINKA č. 4 bude zrušena.
LINKA č. 17 bude ve směru od Vozovny Kobylisy, resp. Výstaviště Holešovice zkrácena do zastávky Výtoň, odkud bude pokračovat jako linka č. 3 přes zastávky Albertov a Botanická zahrada do zastávky Karlovo náměstí a dále směr Bílá labuť, resp. Kobylisy.
LINKA č. 18 bude do pátku 20. 8. v úseku Albertov – Národní divadlo odkloněna přes zastávky Výtoň, Palackého náměstí a Jiráskovo náměstí. Od soboty 21. 8. (po ukončení výluky v úseku Lazarská – Újezd) bude v úseku Moráň – Albertov odkloněna přes zastávky Výtoň, Palackého náměstí a Jiráskovo náměstí.
LINKA č. 21 bude v provozu celodenně včetně víkendů ve zkrácené trase Levského – Nádraží Braník – Podolská vodárna.
LINKA č. 24 bude zrušena.
LINKA č. 32 bude do pátku 20. 8. ve směru od Radošovické ze zastávky Albertov odkloněna přes zastávku Svatoplukova do zastávky Náměstí Bratří Synků (výstupní zastávka v ulici Na Zámecké, nástupní zastávka v obratišti). Od 21. 8. už nebude v provozu.
LINKA č. 92 bude rozdělena na dvě části. Ve směru od Lehovce je ze zastávky Výtoň odkloněna přes zastávku Albertov do zastávky Otakarova (nástupní zastávka Náměstí Bratří Synků v obratišti). Ve směru od Levského je zkrácena do zastávky Podolská vodárna. Pro umožnění garantovaného přestupu vyčká linka č. 93 (ve směru Vozovna Pankrác) v zastávce Otakarova na příjezd linky 92 (ve směru od Lehovce).  

ZMĚNY V ZASTÁVKÁCH TRAMVAJÍ
Zřizují se zastávky Podolská vodárna:
nástupní – ve Vodárenské ulici, před křižovatkou s Podolským nábřežím
výstupní – v Podolské ulici

 

zdroj: DPP