Začne rekonstrukce tramvajové tratě na Bubenském nábřeží

MHD Aktuálně
13. 10. 2021 Čistou stopou Prahou
foto tram. zastávky před Pražskou tržnicí
ilustrační foto: ŠJů, Wikimedia Commons

Dopravní podnik hl. m. Prahy začne po půlnoci z tohoto pátku na sobotu 16. října 2021 s první etapou rekonstrukce tramvajové tratě na Bubenském nábřeží v Praze 7, která potrvá do pátku 5. listopadu 2021. Z tohoto důvodu bude po celou dobu rekonstrukce přerušen provoz tramvají v úseku Vltavská – Dělnická. DPP místo něj zavede náhradní autobusovou dopravu X25. Do standardního provozu se tramvaje vrátí z pátku 5. listopadu na sobotu 6. listopadu 2021 zhruba kolem půlnoci.

Rekonstrukce tramvajové tratě na Bubenském nábřeží je jedním z celkem 9 projektů koordinovaných hl. m. Prahou napříč městskými i soukromými investory, aby byly rozloženy posloupně za sebou či paralelně, a jejich dopad na MHD i automobilovou dopravu byl co nejmenší. Akce DPP je koordinována s opravou vozovek v přilehlém úseku Argentinské ulice, rekonstrukcí světelného signalizačního zařízení (SSZ) Argentinská – Plynární, které realizuje Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK), dále s přeložkou vysokého napětí v Argentinské ulici, a jako nutná předstihová akce pro rekonstrukce kanalizace, plynovodu, vozovek a pěší promenády Bubenské nábřeží včetně SSZ Argentinská – Bubenské nábřeží a lávky Holešovice – Karlín (HolKa).

Stávající tramvajová trať na Bubenském nábřeží pochází z roku 1981. V roce 2003 byla celkově repanelizována, je uložena na velkoplošných panelech BKV. Novou trať budou tvořit kolejnice NT1 upevněné na betonové desce systémem W-tram. V úsecích se zástavbou bude navíc opatřena antivibračními rohožemi pro snížení hlučnosti. Povrch tramvajové tratě bude tvořit litý asfalt. V první etapě bude DPP rekonstruovat trať v úseku od světelné křižovatky na nábřeží Kapitána Jaroše u stanice metra Vltavská po křižovatku Bubenského nábřeží s Argentinskou ulicí. 

„Dožívající trať je nutné zrekonstruovat. Na všech tratích v Praze postupně nahrazujeme staré BKV panely za novou technologii uložení tramvajového tělesa na betonovou desku a upevnění kolejnic systémem W-tram. Díky tomu je tramvajový provoz na takto zrekonstruovaných tratích výrazně tišší,“ říká Jan Šurovský, člen představenstva a technický ředitel DPP – Povrch, a dodává: „V první etapě zrekonstruujeme zhruba 230 metrů tratě v koordinaci s TSK. Příští rok nás čeká rekonstrukce navazujících úseků kolem Pražské tržnice, které budeme ale realizovat v návaznosti na zahájení výstavby lávky Holešovice – Karlín.“ 

DOPRAVNÍ OPATŘENÍ 

Z důvodu rekonstrukce tramvajové trati bude od soboty 16. října 2021 od cca 0.00 do pátku 5. listopadu 2021 do cca 24.00 obousměrně přerušen provoz tramvají v úseku Vltavská – Dělnická.

ZMĚNY TRAS TRAMMVAJOVÝCH LINEK 

  • Linky č. 1 a 25 budou v úseku Strossmayerovo náměstí – Dělnická odkloněny přes zastávky Veletržní palác, Výstaviště, Nádraží Holešovice a Ortenovo náměstí.
  • Linka č. 6 bude cca od 6.15 hod. do 21.30 hod. ve směru z centra ze zastávky Palmovka prodloužena přes zastávky Balabenka, Divadlo Gong a Nádraží Vysočany do zastávky Vysočanská.
  • Linka č. 12 bude ve směru ze Sídliště Barrandov zkrácena do zastávky Vltavská (na předmostí Hlávkova mostu), odkud bude dále pokračovat jako linka č. 14 směr Spořilov.
  • Linka č. 14 bude ve směru od Spořilova zkrácena do zastávky Vltavská (na předmostí Hlávkova mostu), odkud bude dále pokračovat jako linka č. 12 směr Sídliště Barrandov.

Změna v zastávkách tramvají: Zřizuje se zastávka Vltavská v obou směrech na předmostí Hlávkova mostu.

Pro cestu do oblasti Holešovic doporučujeme využít přestup na tramvaj ve stanici metra Nádraží Holešovice.

NÁHRADNÍ AUTOBUSOVÁ DOPRAVA X25

V denním provozu bude zavedena náhradní autobusová doprava X25 v trase Strossmayerovo náměstí – Vltavská – Pražská tržnice – Maniny.

ZASTÁVKY LINKY X25

  • Maniny – nástupní 
  • Tusarova + Pražská tržnice: v zastávkách tramvají
  • Vltavská: na nábřeží Kapitána Jaroše, v prostoru pod Negrelliho viaduktem (od 23. října 2021 bude zastávka Vltavská, směr Strossmayerovo náměstí, na nábřeží Kapitána Jaroše přemístěna do pravidelné autobusové zastávky)
  • Strossmayerovo náměstí: v ulici Dukelských hrdinů, v zastávce určené pro náhradní autobusovou dopravu
  • Vltavská: na nábřeží Kapitána Jaroše, v zastávce linky č. 156
  • Pražská tržnice: na Bubenském nábřeží, u chodníku za zastávkou tramvají
  • Dělnická + Maniny – výstupní: v zastávkách tramvají

Změny v zastávkách autobusů do 23. října 2021 (do cca 0.30): Pro linky č. 156, 905 a 911 se přemísťuje zastávka Vltavská, směr Strossmayerovo náměstí, resp. Dlouhá třída na nábřeží Kapitána Jaroše přibližně o 100 metrů zpět do zastávky linky X25 pod Negrelliho viaduktem.

 

Zdroj: DPP