CNG, nebo LPG?

Autem Aktuálně
16. 3. 2017 Roman Sovák
komiksová kresba auta se zdůrazněným detailem výfuku
Čistou stopou to nebude, ale plyn je lepší varianta než benzín nebo nafta.

Nechcete či nemůžete se vzdát jízd autem, ale rádi byste snížili provozní náklady? Není vám přitom tak úplně fuk, co se z vašeho výfuku „line“ do ovzduší? Rozumnou volbou je vůz na plyn. Takže CNG, nebo LPG?

Výhody

Pohonné systémy CNG a LPG jsou šetrnější k životnímu prostředí ve srovnání s benzínovým či dieselovým systémem. Jejich spalování je čistší, s nižšími emisemi pevných částic a oxidu uhličitého. Obě pohonné látky vás navíc přijdou na méně než nafta či benzín.

Co je levnější
Podle cen u čerpacích stanic se může zdát, že LPG je levnější než CNG. Jenomže cena CNG (plyn) se udává za kilogram, zatímco cena LPG (kapalina) za litr. „Jestliže u čerpací stanice sledujete pouze cenu, srovnáváte jablka s hruškami,“ říká Heiko Kaiser, expert společnosti Bosch na plynové systémy. Naopak jeden kilogram CNG obsahuje stejné množství energie jako dva litry LPG, takže získání jedné kilowatthodiny energie z CNG je přibližně o třetinu levnější než z LPG.

Přestavba, nebo koupě přímo z výroby?
Několik automobilek nabízí CNG systémy již z výroby. LPG systémy jsou však často výsledkem přestavby. Ta obnáší zavezení vozidla do servisu a dovybavení druhým palivovým systémem. Podobná systémová doplnění nenabízejí stejnou kvalitu nebo životnost jako systémy z prvovýbavy, takže je téměř jisté, že přijdou dodatečné náklady a další návštěvy servisu.

výhody CNG versus LPG

Chcete vědět víc? Přečtěte si celou tiskovou zprávu Bosch-pressforum, z níž jsme čerpali. Najdete ji zde.