Ohlédnutí za třetím ročníkem veletrhu e-SALON

Autem Aktuálně
22. 11. 2021 Čistou stopou Prahou
foto z minulého ročníku akce
ilustrační foto

Ve dnech 11. až 14. listopadu se na letňanském výstavišti uskutečnila třetí přehlídka produktů a služeb pro čistou mobilitu e-SALON. Hojné zastoupení světových značek mezi exponáty ukázalo, že samotný veletrh již dosáhl solidní evropské úrovně. V Česku však i nadále spíše jen ukazuje cestu, na kterou teprve budeme muset vyrazit. 

Na letňanském výstavišti se představilo přes osm desítek vystavovatelů s více než dvěma stovkami modelů elektromobilů, s nejmodernějšími dobíjecími technologiemi a s množstvím dalších produktů pro čistou mobilitu. Akce se konala na 11 500 čtverečních metrů výstavní plochy a přilákala přes 16 tisíc návštěvníků z řad odborné i široké veřejnosti včetně rodin s dětmi. 

Kromě nabídky v expozicích projevili návštěvníci značný zájem také o doprovodný program: „Silnou účast zaznamenaly konference ČISTÁ MOBILITA a ENERGO SUMMIT určené pro odborníky. Široká veřejnost si nenechala ujít především testovací jízdy více než dvou desítek elektromobilů, kterých se v areálu výstaviště uskutečnilo více než devět stovek,“ řekla ředitelka veletrhu Jana Nosálová.

Veletrh byl plný českých premiér, takže návštěvníci měli v řadě případů poprvé možnost vidět e-vozy, které hýbou světem, poprvé na vlastní oči. Nechyběly zde automobily značek Volkswagen, Ford, Tesla, Hyundai, Ford, Porsche, Mitsubishi, Renault, Audi, Hyundai či Cupra. Mimořádně návštěvníky přitahoval vůz TESLA Y, dále čistě elektrické i hybridní modely ŠKODA a novinka od značky Dacia s názvem Spring coby nejlevnějšího e-auta na našem trhu (jeho cena začíná pod půl milionem korun). Svět užitkových vozů zastoupily značky GOUPIL a tradiční účastník pražského veletrhu VW. Tato značka předvedla několik modelů dodávek, a to VW Multivan Highline a eCrafter.

Kromě elektromobilů byly v Letňanech k vidění také produkty výrobců dobíjecích stanic, dodavatelů energií, manipulační a komunální techniky i elektrokol, která neustále stupňují svou popularitu. Nechyběli ani výrobci vozítek pro imobilní osoby, manipulační a komunální techniky či výkonné elektrické nakladače společnosti Kovaco Electric. K vidění byly dále například produkty společností Mountfield, Shimano, Unicorn, Phoenix Contact, Schrack Technik, TPC Industry a dalších.

V roce 2022 je e-SALON naplánován na 10.–13. listopadu.