Jezdíte po Praze autem? Buďte prosím ohleduplní

Autem Aktuálně
3. 12. 2021 Čistou stopou Prahou
foto Prahy ponořené do mlhy a smogu
ilustrační foto

V souvislosti s nejnovější vlnou pandemie připomínáme výzvu profesora Michala Vojtíška motoristům Chraňte občany, ulevte zdravotníkům, která je po více než roce opět vysoce aktuální. Vyrážíte-li do Prahy autem, věnujte prosím výzvě pozornost a pokud možno se jí snažte vyhovět.  

Profesor Vojtíšek je přední český odborník zabývající se výzkumem nových paliv pro spalovací motory a snižováním emisí z dopravy. Ve své výzvě žádá provozovatele všech automobilů, těžkých vozidel a pojízdných strojů, aby si obzvláště v době podzimních a zimních inverzí dali do pořádku filtr pevných částic nebo katalyzátor, kterým je vůz osazen z výroby, anebo s ním „alespoň co nejméně jezdili do větších měst.“ Řidiči tím sníží vystavení obyvatel rizikovým látkám v ulicích a tím i riziko nákazy koronavirem a celou řadou dalších onemocnění vyžadujících akutní zdravotní péči. 

Znečištění ovzduší dlouhodobě figuruje v seznamu Světové zdravotnické organizace v první desítce příčin předčasných úmrtí, hned vedle kouření, obezity a nezdravého životního stylu. V loňském roce se navíc prokázalo, že zvýšení koncentrace pevných částic ve vzduchu přímo zvyšuje riziko nákazy COVIDem. (Více o této problematice včetně překladů dvou stěžejních zahraničních studií jsme v Čistou stopou Prahou přinesli v příspěvku Potvrzeno: Částice z výfuků zvyšují úmrtnost na COVID-19.)

Profesor Vojtíšek upozorňuje na smutný paradox, že velký podíl na celkových emisích má relativně malý počet vozidel: „Dle našich měření vyprodukuje polovinu celkových emisí částic z automobilů jen 5–10 % vozidel, a to zpravidla těch, které nejsou v ideálním technickém stavu.“ 

Zatímco není reálné, abychom si nyní všichni pořídili elektromobily nebo přestali jezdit autem, ve velmi krátké době je dosažitelné, aby si většina hříšníků dala motory do pořádku a do té doby alespoň v době koronavirové krize a smogových situací co nejméně jezdili se svými vozy do měst. „Pokud to poctivě uděláme všichni, snížíme emise částic možná i o pár desítek procent, což se během asi tak týdne projeví v nižším počtu onemocnění zejména dýchacích cest a o něco později v nižším počtu případů CoVID (oproti scénáři, kdybychom nedělali nic),“ uzavírá profesor Vojtíšek s tím, že kromě dobrého technického stavu vozidel omezuje produkci škodlivých emisí i rozumná jízda bez prudkých rozjezdů a brzdění.

Plné znění výzvy profesora Vojtíška řidičům najdete zde.