Ekodriving bod po bodu

Autem Aktuálně
4. 12. 2019 Roman Sovák
foto interiéru auta - volant a řadicí páka, na nich ruce řidiče
ilustrační foto

O víkendu začala meteorologická zima, která tradičně přináší horší rozptylové podmínky a sníženou kvalitu vzduchu, který dýcháme. V Praze je přitom za naprostou většinu emisí v ovzduší zodpovědná automobilová doprava. Pokud tedy autem jet musíte, zkuste to co nejšetrněji ke svému okolí, celému městu a koneckonců i své peněžence.

Jaké jsou hlavní zásady tzv. ekodrivingu?

1. VYHÝBEJTE SE KRÁTKÝM JÍZDÁM
Největší spotřebu má studený motor – během prvního kilometru spálí až dvojnásobek běžné spotřeby! Vůbec nejhorší je popojíždění po městě s častými zastávkami, kdy se motor ani nestihne ohřát. Řidiče takové cesty stojí větší peníze, město na ně doplácí vyššími emisemi a lidé zhoršeným zdravím.

2. JEZDĚTE CO NEJPLYNULEJI
Střídavým dupáním na brzdu a plyn se stejně nikam dřív nedostanete. Zbytečná akcelerace způsobuje několikanásobné zvýšení emisí, prudké brzdění dostává do vzduchu více zbytečného prachu. S trochou předvídavosti lze i v městském provozu plném křižovatek a dalších „nástrah“ docílit poměrně plynulé jízdy.

3. NEJEZDĚTE PŘÍLIŠ RYCHLE
Při nedodržování rychlostních limitů stoupá spotřeba paliva, byť je pravda, že více je to znát na dálnici než ve městě. Využívejte co nejvíce setrvačnosti vozu při dojezdu k překážkám a do kopce.

4. MĚJTE DOBŘE NAHUŠTĚNÉ PNEUMATIKY
Aspoň jednou za měsíc zkontrolujte nahuštění pneumatik, které by mělo být na horní hranici tolerance. Jejich podhuštění nejen zvyšuje spotřebu až o půl litru na 100 km, ale zkracuje i jejich životnost, a navíc je jízda s nimi nebezpečná.

5. NEVOZTE NIC NAVÍC
Prázdný střešní box, nosič kol či zahrádka zvyšují kvůli aerodynamickému odporu spotřebu až o jednu pětinu. Vyšší spotřebou se vám „odmění“ také každých zbytečných deset kilogramů nákladu, který jste zapomněli nebo byli líní před jízdou vyložit.

6. NENECHÁVEJTE BĚŽET MOTOR NAPRÁZDNO
Po nastartování ihned vyjeďte, neboť jízdou se motor nejrychleji zahřeje. Při parkování, delším čekání, postávání v kolonách apod. motor vypínejte. Budete tak ohledupní nejen k okolí, ale možná i ke svému měsíčnímu rozpočtu, protože opak vás může kvůli pokutě přijít až na 2 500 korun.

7. PRAVIDELNĚ MĚŇTE OLEJ
Jednou z jeho fukcí je snižování tření a odporu v motoru,  což ovlivňuje jeho životnost i spotřebu, a to nejvíce právě v zimních měsících. Výměna oleje se obvykle doporučuje po 15 000 kilometrech nebo jedenkrát do roka. Používejte raději kvalitnější syntetický olej s co nejnižší viskozitou (povolenou výrobcem) než minerální produkty.

Buďte za volantem co nejvíce „eko“ po celý rok. Pro horké měsíce je dobré si zapamatovat ještě poslední tip – „opatrné“ využívání klimatizace. Nejenže může u vozů střední třídy zvýšit spotřebu až o dva litry na 100 km, ale navíc při výrazném rozdílu vnitřní a venkovní teploty (obvykle se udává nad 5 °C) hrozí letní rýmy, chřipky, záněty dutin a další nemoci.