Hybridy loni v prodejích dostihly CNG

Autem Aktuálně
16. 1. 2018 Čistou stopou Prahou
Foto hybridního vozu Toyota
Toyotě u nás patří většina trhu s hybridními auty. Ilustrační foto: www.toyota.cz

V loňském roce bylo v České republice zaregistrováno 2 826 nových hybridních automobilů, což představuje zhruba dvojnásobek oproti roku 2016. V meziročních prodejích aut s alternativním pohonem se tak u nás dotáhly na vozy jezdící na CNG, kterých bylo registrováno jen o 64 více.

Na třetím místě v tomto „ekosegmentu“ jsou s 1 200 prodanými kusy vozy poháněné LPG, za nimiž s velkým odstupem následují elektromobily (307 nově registrovaných kusů). U aut s pohonem na CNG a elektromobilů tyto výsledky v podstatě kopírují trendy sledované u firemních zákazníků, o nichž jsme psali ZDE. Uvedené údaje zveřejnil Svaz dovozců automobilů (SDA). Tabulka převzatá z jeho webových stránek (z níž také plyne, že si vozy s alternativním pohonem ukrojily z celkového koláče nově prodaných vozidel tržní podíl pouhá 2,65 %) následuje.

 

tabulka registrace nových aut v ČR dle paliva

Hybrid je ideální do velkých měst

Většímu nárůstu elektromobility v Česku zatím mj. brání nedovyvinutá infrastruktura a jistá opatrnost k novinkám, byť ve skutečnosti již o žádnou velkou novotu nejde, a v tomto smyslu bude nutné do jejího rozvoje investovat – nabíjecí stanice, propagace, možná i nákupní pobídky… Naproti tomu dalšímu růstu obliby hybridních aut (který byl v minulých letech setrvalý, jak o tom svědčí tato čísla  – rok 2014 / prodaných 386 ks, 2015 / 1024 ks, 2016 / 1541 ks) nestojí v cestě prakticky nic, a tento příznivý trend má tedy šanci pokračovat.

Hybridní vůz je sice dražší než konvenční, ale má úspornější provoz. Tato výhoda se přitom nejvíce projevuje ve velkých městech s hustým provozem u typů, které umějí jezdit i pouze na elektřinu… Uvádí se, že hybridní auto díky menší spotřebě vypustí za rok do ovzduší o tunu méně škodlivých emisí než dieselové vozidlo, takže růst jejich počtu v Praze na úkor konvenčních aut je jenom žádoucí.

Zájem o diesely opadá

Podíl necelých 38 % na celkovém počtu registrovaných nových aut v ČR v minulém roce znamená jeho snížení o 5 % ve srovnání s rokem 2016. Zajímavé je přitom i zjištění SDA, že tento pokles nebyl rovnoměrně rozložený do celého roku, nýbrž že byl na jeho počátku menší a v jeho průběhu se stále více prohluboval… Že by nový trend na trhu s novými auty?