Manuál pro ekologickou, ekonomickou a bezpečnou jízdu

Autem Aktuálně
13. 10. 2016 Lukáš Eršil
kolona
Zdroj: LE

13 tipů, jak co nejméně zatěžovat své okolí i peněženku

 

1) Pokud opravdu nemusíte, autem nejezděte. Jeďte třeba na kole

Výhody jízdy na kole jsou jasné – zlepšíte fyzičku, příjemně zrelaxujete mysl, nesmrdíte ostatním pod nos, nezvyšujete množství skleníkových plynů v atmosféře, nepřispíváte vzniku zdraví škodlivého přízemnímu ozónu, nezvyšujete prašnost v městech, nezvyšujete míru hluku, nepodílíte se na ziscích šejků, kteří i z vašich peněz v pouštích staví energeticky náročné obludnosti.

2) Pokud prší nebo je velká zima, jeďte hromadnou dopravou

Přestože se může na první pohled zdát, že jde o plýtvání časem, není to pravidlem. V autobuse nebo vlaku můžete pracovat, číst, napsat úkol do školy, přečíst si noviny atd. To se vám v autě, pokud nemáte vlastního řidiče, nepovede.

3) Když už autem jedete, volte to, které má co nejnižší emise a spotřebu

Automobily SUV jsou sice velice módní, jejich přínos je však nulový. Žijeme v době, kdy je většina cest pokrytá asfaltem a sníh je v zimních měsících spíše výjimkou. Auta s vysokým podvozkem a velkými koly jsou tedy naprosto zbytečná.

Ani z hlediska bezpečnosti nejsou auta z této kategorie dobrou volbou, jak dokazují testy organizace Insurance Institute for Highway Safety. Výsledkem vyšší hmotnosti a výše položeného těžiště je fakt, že v krizové situaci máte oproti běžným vozům větší šanci, že nabouráte. Střetnete-li se pak se stejně velkou či větší překážkou, větší kinetika udělá své.

Barva je při výběru vozu bezpochyby důležitá, ale větší pozornost byste měli věnovat motoru, jeho spotřebě a emisím. U      starších aut obecně platí: benzínový motor má vyšší emise CO2, naftový zase NOx a prachových částic. Pokud kupujete auto nové, zamyslete se nad novými technologiemi. Malá auta by dnes měla mít katalogovou spotřebu kolem 3,5 – 4,5 l/100 km, střední třída pak 4-5 l/100 km..

4) Jezděte plynule

Styl jízdy brzda – plyn je nejen nebezpečnější, ale vede také k vyšší spotřebě paliva. Předvídejte dopravní situace. Vidíte-li křižovatku, dejte včas nohu z plynu a nechte auto dojet. Nerozjíždějte se prudce, zkuste to plynule a motor nevytáčejte do vysokých otáček.

5) Nevozte zbytečnou zátěž

Čím větší hmotnost nákladu, tím větší spotřeba a emise. Každé zbytečně převážené kilo něco stojí.

6) Co nejvíce snižte aerodynamický odpor

Anténu na rádio si asi jako mistr v šetrné jízdě Gerhard Plattner odmontovávat nebudete, ale sundání nepotřebných nosičů kol či střešních boxů za citelné snížení spotřeby paliva rozhodně stojí. Např. střešní nosič zvýší aerodynamický odpor až o   33 %, což při rychlosti 100 km/h znamená vyšší spotřebu o 1 – 1,5 l/100 km.

7) Vybavte své auto LED diodami

Denní svícení bezpochyby zvyšuje bezpečnost na silnicích, ale je lepší svítit LED diodami. Ty mají větší životnost a spotřebují méně energie.

8) Nepoužívejte auto ke krátkým jízdám

Používat auto i k jízdám na pár set metrů je projev maximální lenosti. Za vynechání těchto minicest vám bude vděčné nejen vaše tělo, ale také vaše okolí. Automobily obecně spotřebují nejvíce paliva ve chvílích, kdy se motor zahřívá na pracovní teplotu. Proto je jízda na vzdálenosti, během kterých motor nedosáhne 90 °C, je maximálně neekonomická a neekologická.

9) Sledujte správný tlak v pneumatikách

Jezdit na podhuštěných pneumatikách něco stojí. Podhuštění o 0,3 atm. zvýší spotřebu až o 1 l/100 km. Proto každý měsíc kontrolujte předepsaný tlak v pneumatikách. Spotřebu sníží také včasná výměna zimních pneu, hned v okamžiku, kdy už nejsou potřeba. Ušetřit 0,3 až 0,6 l/ 100 km můžete díky jízdě na ekopneumatikách.
     
10) Při stání vypínejte motor

Očekáváte-li delší zastavení než 1minutu, vypněte motor. 3 minuty chodu motoru na volnoběh vás stojí stejné množství paliva jako ujetí 0,5 km.

11) Plánujte

Před cestou se vyplatí věnovat chvilku času plánování. Můžete díky tomu např. využít cestu k vyřízení více záležitostí. Dobré  je  také zkontrolovat dopravní situaci a vyhnout se dopravním zácpám. Samozřejmostí je volba nejkratší cesty.

12) Klimatizaci používejte s rozvahou

Zapnutá klimatizace zvyšuje spotřebu o 0,5 – 1 l/ 100 km. I vzhledem ke zdraví by neměl být rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou větší než 6 °C.

13) Auto udržujte v dobrém technickém stavu

Nezapomínejte na výměnu oleje a olejového filtru. Zanesený vzduchový filtr může zvýšit spotřebu až o 1 l/100 km.